Öğrenciler direnişi sürdürüyor: İnsanca yaşamak istiyoruz

0 27
image_pdf
  • Kriz ve yoksulluk kıskacında barınamayan öğrenciler direnişi sürdürüyor: İnsanca yaşamak istiyoruz

Yüksek yurt ve ev kiraları ile KYK yurtlarının yetersiz kapasitesi nedeniyle kalacak yer bulamadıkları için eğitim hakları ellerinden alınan üniversiteliler, devletin, desteğini esirgemeyerek kesenin ağzını açtığı cemaat yurtlarının kamulaştırılmasını talep ederken, barınma sorununun çözümü için ise yurtların ücretsiz olmasını istiyor. Öğrencilerin taleplerini dikkate almayan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “eğitimde devrim” gerçekleştirdiklerini ve yurt kapasitelerini hiç olmadığı kadar artırdıklarını iddia ettiği sırada, üniversiteliler ise kalacak yer bulamadığı için kaydını dondurup, memleketlerine dönmek zorunda bırakılıyor.

Devletin, desteğini üzerinden eksik etmediği cemaat ve tarikat yurtlarına sağlanan imkanların yanında, kapasite yetersizliği ve kötü koşullar nedeniyle yıllardır öğrencilerin eleştirdiği KYK yurtları için herhangi bir iyileştirme yapılmazken, ekonomik krizi fırsat bilen emlakçıların ev kiralarına uyguladığı fahiş fiyatlar, öğrencileri üniversite eğitiminden mahrum kalmaya zorluyor. Öğrenciler çareyi yerel yönetimlerde ararken, İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri, 10 binden fazla öğrenciden yurt başvurusu aldı.

  • ‘Öğrencileri düşünen politika yok’

2 yıla yakın bir sürenin ardından, üniversitelerde yüz yüze eğitimin yeniden başlayacağı açıklamasıyla birlikte, bir kez daha gün yüzüne çıkan ve giderek derinleşen barınma krizi için İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte park nöbetleri devam ederken, barınma sorunları çözülene dek eylemlerini sürdüreceklerini açıklayan üniversiteliler, direnişin ikinci haftasında, Kocaeli’de taleplerini bir kez daha sıraladı. Kocaeli Üniversitesi Dayanışması’nın İzmit Acısu Parkı’nda 26 Eylül’de yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını sürecinde derinleşen ekonomik krize dikkat çekilerek, artan yoksullukla birlikte öğrencilerin eğitim haklarının elinden alındığı belirtildi. Bir yandan niteliksiz eğitimle karşı karşıyayken, diğer yandan KYK’nın verdiği 650 TL’lik kredi ve bursla geçinemedikleri için insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda kaldıklarını belirten üniversiteliler şunları söyledi: “Buna rağmen saraylardan bizlere ‘650 lira elinize dizinize dursun’ deniliyor. Eğitim alabilmek, eğitim alırken gündelik ihtiyaçlarımızı gidermek ve yaşamımızı idame ettirebilmek devletin göreviyken, biz öğrencileri düşünen hiçbir politika uygulanmıyor. Öğrencilerin kente gelmesiyle birlikte fahiş oranda artan ev kiraları, bizleri derme çatma, küçücük, havasız odalara mecbur bırakıyor.” Yüksek yurt fiyatları nedeniyle özel yurtlara mecbur bırakılan öğrenciler, açıklamada sağlıklarının da göz ardı edildiğini belirterek şunları ekledi: “Bizlere verilen yemeğin bir de porsiyonları küçültülüp, üstüne fiyatları arttırılıyor. Bizleri iki aşı olmadığımız takdirde okula almayacağını belirten YÖK, okulda hijyen koşullarını sağlamayıp, maske, dezenfektan ve sabun desteğinde bulunmuyor.”

  • Öğrenciler ne istiyor?

Kocaeli Üniversitesi Dayanışması’nın İzmit Acısu Parkı’nda 26 Eylül’de yaptığı açıklamada, barınma kriziyle karşı karşıya kalan ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini isteyen öğrenciler taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Yurt kapasiteleri arttırılsın ve yurtlar ücretsiz hale getirilsin

* Ev kiraları denetlensin, kiralar düşürülsün, öğrencilere kira desteği sağlansın

* Yemekhanelerde besin değeri ve porsiyonu yeterli, sağlıklı, ücretsiz yemek sağlansın

* Harçlar kaldırılsın

* Krediler burslara çevrilsin, kredi borçları silinsin, burs ücretleri temel ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz şekilde artırılsın

* Kampüste pandemi koşullarına uygun önlemler alınsın. Ücretsiz maske ve dezenfektan dağıtılsın.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.