Suriye, bölgedeki eski konumuna hızla geri dönerken, Suriye Devlet Başkanı Esad da 32. Arap Birliği zirvesine davet edildi.
Körfez ülkelerinden Katar’ın dışında birçok Arap ülkesinin normalleşme müzakereleri başlattığı Suriye, bölgedeki eski konumuna hızla geri dönüyor.
Esad’ın konuşma metninin tam çevirisini Mert Can Fırat Marbuta Haber için çevirdi:
“Tehlikeler artık görünmez olmaktan çıkıp gerçeğe dönüştüğünde kişi konuşmasına nereden başlar?” İlerleme ve eylem için motive edici bir umutla başlanır. Sorunlar biriktiğinde doktor, hastalığın temel nedenini ele almak koşuluyla bunları tek tek tedavi edebilir.
Bu nedenle, geleceğimizi tehdit eden ve krizlerimizi yaratan başlıca sorunları araştırmalıyız ki kendimizi ve gelecek nesilleri nedenler yerine sonuçlarla uğraşarak boğmayalım.
Tehditler riskleri ve fırsatları içinde barındırır. Bugün, Batı’nın egemenliği sonucunda ortaya çıkan, ilkelerden, etikten, dostlardan ve ortaklardan yoksun uluslararası düzeni değiştirmek için önümüzde bir fırsat var. En az dış müdahale ile ilişkilerimizi yeniden düzenlemek için tarihi bir fırsat. Bu, şu anda oluşmakta olan bu dünyada kendimizi yeniden konumlandırmayı, önceki uzlaşmalardan kaynaklanan ortaya çıkan olumlu yönlere yatırım yaparak ona aktif olarak katılmayı gerektirmektedir. Bu, insanlığın doğal bağlarını hedef alan, onları etik ve kimliklerinden yoksun bırakan yaklaşmakta olan modern liberal çözülme karşısında kültürümüzü güçlendirmek için bir fırsattır. Arap kimliğimiz yanlış bir şekilde ırkçılık ve şovenizmle suçlanmakta, ulusal, etnik ve dini unsurlarla çatışma yaratmayı amaçlamakta ve toplumlarımızın başkalarıyla değil kendileriyle mücadele ederken yok olmalarına neden olmaktadır.
Kelimelerle ifade edilemeyecek veya zirvelerle sınırlandırılamayacak çok sayıda önemli mesele vardır. Bunlar ne mahkûm Siyonist varlığın Filistin halkının direnişine karşı işlediği suçlarla başlıyor ne de sapkın İhvan ideolojileriyle tatlandırılmış yayılmacı Osmanlı düşüncesinin tehlikesiyle sona eriyor. Gelişmekte olan toplumlarımız için en yüksek öncelik olan kalkınma mücadelesinden ayrılamazlar. İşte bu noktada Arap Ligi’nin rolü, tüzüğünün ve iç yönetmeliklerinin gözden geçirilerek çalışma sisteminin geliştirilmesi ve çağa uygun hale getirilmesi koşuluyla, çeşitli konuların tartışılması ve ele alınması için doğal bir platform olarak ortaya çıkmaktadır.
Arap ortak eyleminin ortak vizyonlara, stratejilere ve daha sonra icra planlarına dönüştürülebilecek ortak hedeflere ihtiyacı vardır. Olaylara tepki vermekten onları öngörmeye geçmemizi sağlayan birleşik bir politika, kararlı ilkeler, açık mekanizmalar ve kontroller gerektirir. Lig, kuşatılmışlar için bir sığınak olmalı, saldırganlık için bir sığınak olmamalı ve Arap Birliği, kuşatma zamanlarında bir nefes alma alanı olmalı, saldırganlığa ortak olmamalı ve bunun için bir platform olmamalıdır.
Libya’dan Suriye’ye, Yemen’den Sudan’a ve farklı bölgelerdeki diğer pek çok meseleye kadar her gün bizi meşgul eden konulara gelince, semptomları ele alarak hastalıkları tedavi edemeyiz. Tüm bu meseleler daha önce ele alınmamış daha büyük sorunların sonuçlarıdır. Bunlardan bazıları son on yılda Arap arenasında ortaya çıkan kırılmaları ele almalı ve Birliğin steril bir varlık değil, yaraları saran bir rol oynamasını sağlamalıdır. En önemlisi de kendi iç meselelerini kendi halklarına bırakmalarıdır zira bu halklar kendi işlerini yönetme kabiliyetine sahiptir. Bizim rolümüz sadece ülkelerine dışarıdan müdahaleleri önlemek ve talep etmeleri halinde onlara yardımcı olmaktır.
Suriye’ye gelince, geçmişi, bugünü ve geleceği Arap’tır. Ancak bu bir Arap aidiyetidir, bir kucaklaşma değil. Kucaklamalar geçicidir, aidiyet ise kalıcıdır. Bir kişi belli bir nedenle bir kucaktan diğerine geçebilir ama bu onun aidiyetini değiştirmez. Aidiyetini değiştirenler esasen aidiyetsizdir ve kalbe düşenler bir kucakta ikamet etmezler. Suriye Araplığın kalbidir ve onun içindedir.
Hanımefendiler ve beyefendiler, bu zirveyi çalkantılı bir dünyada gerçekleştiriyoruz. Bu zirve ile doruğa ulaşan Arap-Arap, bölgesel ve uluslararası yakınlaşmanın ortasında umut yükseliyor. Umarım bu zirve, bölgemizde barış için, savaş ve yıkım yerine kalkınma ve refah için Arap çalışmalarının ve aramızdaki dayanışmanın yeni bir aşamasının başlangıcına işaret eder.
Konuşmalar için ayrılan beş dakikalık süreye bağlı kalarak, Suriye’ye yönelik derin sevgilerini ifade eden delegasyon başkanlarına derin şükranlarımı sunuyor ve duygularına karşılık veriyorum. İki Kutsal Caminin Muhafızı’na da oynadığı önemli rol ve bölgemizde uzlaşıyı arttırmak ve bu zirvenin başarılı olmasını sağlamak için sarf ettiği yoğun çabalar için teşekkür ediyorum. Kendisine, Veliaht Prens’e ve kardeş Suudi halkına sürekli ilerleme, refah, barış ve Tanrı’nın merhametinin üzerinizde olmasını diliyorum.”