Numan Kurtulmuş: İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması gerçekten yanlıştı

0 158
image_pdf

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alarak “Nasıl usulünü yerine getirerek bu sözleşme imzalanmışsa, aynı şekilde usulü yerine getirilerek bu sözleşmeden çıkılır” dedi

Muhalif basına ve sosyal medyaya sansür, “çoklu baro” teklifiyle baroların seçim sistemine müdahale, kıdem tazminatına saldırı derken AKP, bu kez de İstanbul Sözleşmesi’ni hedef aldı.

Konuya ilişkin açıklama, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan geldi.

30 yerel televizyonda yayımlanan “Anadolu Soruyor Programı”nın canlı yayınında konuşan Kurtulmuş, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik soruya, “İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması gerçekten yanlıştı. 2011 yılında İstanbul’da imzalandı ve Türkiye 2012’nin Kasım ayında bunu Parlamentodan geçirerek yasalaştırdı” yanıtını verdi.

Bizimle asla uyuşmayan iki husus var”

 Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

2014’te de bu sözleşmeye imza atan ülke sayısı 10 ülkeye çıkınca 2014’te de İstanbul Sözleşmesi, uluslararası bir hukuk metni haline getirildi. Bu metnin içerisinde iki tane önemli husus var dikkat çekmemiz gereken ve bizimle asla uyuşmayan, bunlardan birisi toplumsal cinsiyet meselesi bir de cinsel yönetim yönelim tercihi. Şimdi bunlar ve başka şeyler de var ama bu iki meselenin demin konuştuğumuz çerçevede tam da bu LGBT vesaire gibi unsurların marjinal unsurların ekmeğine yağ sürecek kavramlar olduğu ya da onların arkasına sığınarak faaliyet yapabilecekleri alanlar oldu görülüyor.

  • “Sözleşmeden çıkılır”

İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline ilişkin gelen soruya ise Kurtulmuş, “Tabii ki, yani siyaset şöyle bir şey değil, siyaset yukarıda bir alan ve halk ne düşünüyor bununla ilgilenmeyen bir alan değil. Halkımızda böyle büyük bir beklenti varken AK Parti olarak biz buna bigane kalmayız. Nasıl usulünü yerine getirerek bu sözleşme imzalanmışsa, aynı şekilde usulü yerine getirilerek bu sözleşmeden çıkılır” karşılığını verdi.

11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığı için “İstanbul Sözleşmesi” ismiyle anılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

1 Ağustos 2014 itibarıyla Türkiye’de resmen yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesini konu alan ve hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliğinde.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.