Normalleşme vakaları artırdı

0 1.206
image_pdf

Vestel işçileri fabrikadaki vaka artışlarını doğrulayarak olayların basına yansımasıyla birlikte önlemlerin sıkılaştırıldığını ama yeterli olmadığını belirttiler

Ender Öndeş / İstanbul

Fabrikadaki Koronavirüs salgını üzerin yaptığımız haberden sonra gazetemizi arayan Vestel işçileri, haberleri doğrulayarak vakaların artışı ve olayların basına yansımasıyla birlikte önlemlerin sıkılaştırıldığını ama yeterli olmadığını belirttiler. Gazetemizi arayan Vestel işçisi S.Y., asıl sorunun 12 saatlik vardiyalar olduğunu tekrarlarken, yalnızca Vestel’de değil, Manisa’daki diğer fabrikalarda da vaka ve ölüm sayılarının arttığını anlattı. S.Y., “Olaylar çoğalınca önlemler alınıyor tabii ama yeterli mi, bilmiyoruz, kimse bilmiyor. Artık her yerde her masada dezenfektan var, gelir gelmez bütün vardiya ellerini temizliyor. Yani biz kendimiz önlemimizi alıyoruz olabildiğince” diyor.

“İlk salgın başladığında servislerde tek tek oturuyorduk, sonra normalleşme olunca tamamen doldurmadılar belki servisleri ama yüzde 70’e çıktı” diyen S.Y., “Normalleşmeyle birlikte vaka sayıları arttı. Şimdi yine tek tek oturtmaya başladılar. Vakalar artınca ateş ölçülmeye başlandı, test filan yapılıyor. Dün bizim bölümde yapıldı mesela, test yapılmasa bilemezdik, üç-dört kişide çıktı. Kalanını karantinaya aldılar. Ama toplam sayı belli değil. Hiçbirimiz bilmiyoruz, kimse gerçekleri bilmiyor aslında. Hastaneleri biliyoruz. Bizim buradaki hastanede yer kalmadı, onu biliyoruz” diye konuştu.

Bu arada, üretimin hiç durdurulmadığını belirten S.Y., “Sürekli çalışıyoruz, durmak yok. Binlerce insan geliyor gidiyor. En son bir söylenti var 8 saate geçilecek diye ama fabrika ortamı öyledir, bir yerden laf çıkar, ortada dolanır; yani olacak mı olmayacak mı bilmiyoruz. Kaderimiz belirsiz şu anda yani” diye bilgi verdi.

Hekimlerle işbirliği yok

Konuyla ilgili görüştüğümüz Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran ise fabrikalar üzerine net bilgilerin kendilerinde de olmadığını ama Organize Sanayi’de bin civarında vaka olduğunu bildiklerini söyledi. Bilgileri sahada çalışan hekimlerden aldıkları belirten Duran, “Ama vefat sayıları konusunda orada çalışan arkadaşlar da, işyeri hekimi olan arkadaşlar da tam sayıyı bilemiyorlar. Vestel için 5 denildi, sonra 7 oldu. Zaten genel olarak Türkiye’de de bakanlığın verdiği veriler, gerçek verilerin altında” diye konuşuyor.

Fabrikalar bölgesindeki inisiyatifin OSB’nin yönetimine bırakıldığı bilgisini veren Duran, “Pandemi sürecinin başından beri bizim Tabip Odası olarak hem valilikten, hem Sağlık Müdürlüğü’nden yazılı ve sözlü taleplerimiz oldu. Ancak şu ana kadar olumlu bir geri dönüş alamadık. Valilik süreci yönetiyor ve gerçek verileri onlar biliyor aslında” diye konuşuyor.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.