Kafe-bar çalışanları İstanbul’dan seslendi: Oyalama değil işimizi istiyoruz

0 27
image_pdf

Kafe ve bar çalışanları, Kadıköy’de yaptıkları eylemle bir kez daha seslerini duyurmaya çalıştı. “Bizi daha fazla oyalamayın, iş yerlerimizi açın” diyen kafe bar çalışanları, ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneklerinin süresinin de uzatılmasını talep etti.

Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, Süreyya Operası önünde “Oyalama değil işimizi istiyoruz” şiarıyla eylem yaptı.

Kafe bar çalışanlarının basın açıklaması öncesinde müzik yapma girişimi ise polis tarafından engellendi. Kafe-bar çalışanlarına destek için eyleme katılan BEKSAV Eşbaşkanı Canan Kaplan, “Müzik yapmamız burayı etkinliğe dönüştüreceği kaygısıyla engellendiğini söylediler, ağzına kadar dolu kongreler yasaklanmazken, bizim sokakta 5 dakika 10 dakikadan fazla kalmamız yasaklanıyor. Biz aslında sahibinin sesi müzisyenler olsaydık, bu düzenin borazanı müzisyenler olsaydık bu kapılar ardına kadar bize açılır, bu sokaklar ardına kadar bizim olurdu. Ama biz, bu açlığın, yoksulluğun ortak isyanında buluşan herkesin sesiyiz. İntihar eden müzisyenlerin, bizimle birlikte sahneye çıkan emekçilerin, açlığa ve yoksulluğa sürüklenen tüm emekçilerin, greve çıkan belediye işçilerinin sesiyiz” dedi.

  • ‘HÜKÜMET VE BİLİM KURULU GÖRMEZDEN GELİYOR’

Kaplan’ın ardından yapılan basın açıklamasında, barların 20 Mart 2020’den bu yana 350 gündür kapalı olduğunu hatırlatıldı. Kafeler, lokantalar ve meyhanelerin de tam 175 gündür kapalı olduğu belirtilen açıklamada, “İş yerlerinin açılmaması demek, hiçbir gelirimiz olmadan yaşamak zorunda kalmamız demek, sosyal güvencemizin olmaması demek, biz çalışanları açlığa mahkûm etmek demek. Milyonlarca insanın içinde olduğu bir sektör yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, işçiler ise açlıkla karşı karşıya. Hükümet ve Bilim Kurulu bu yoksulluğu, bu açlığı görmezden geliyor” denildi.

  • ‘180 BİN İŞ YER KAPALI, 10 MİLYON AÇLIĞA, YOKSULLUĞA MAHKUM’

Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yerinin kapalı olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bazı dostlarımız kapanan dükkanlar var diyor, yok öyle bir şey’ dedi. Ama Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan, daha fazla esnaf intihar etmeden dükkanları açın! Son kabine toplantısı 17 Şubat’ta yapıldı, Cumhurbaşkanı normalleşme planının ilerleyen günlerde açıklanacağını söyledi. Bugün 1 Mart hala açıklanan bir şey yok! Artık bizi oyalamayın” diye belirtildi.

  • KAFE BAR ÇALIŞANLARI BİLİM KURULU’NA SESLENDİ

Bilim Kurulu üyelerine de seslenen kafe bar çalışanları, şunları ifade etti: “Esnafın dükkânı açılmasın demesi kolay. AKP Genel Başkanı’na, ‘Kongre yapmayın, vakalar yükseliyor’ desenize. Gücünüz bir tek esnafa, işçilere mi yetiyor? Sizin maaşınız yatıyor, esnafın-işçinin hali ne olacak? Bir polis memuru, bankanın önünde maske takmadan babasını bekleyen çocuğa, ‘Söyle babana 900 TL daha para çeksin bankadan’ diyordu. Bir polis aynı anda motosiklete binen bir karı-kocaya, ‘Sosyal mesafeniz yok, kadın insin’ diyor. Ama aynı polisler AK Parti kongresinde maskesiz gezen kimseye işlem yapmıyor. Böyle adaletsizlik, böyle eşitsizlik olur mu?”

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.