Japon Kızıl Ordu kurucusu Fusako Shigenobu serbest bırakıldı

0 69
image_pdf

Japon Kızıl Ordu savaşçısı ve Filistin halkının yoldaşı Fusako Shigenobu 22 yıllık tutsaklığın ardından serbest bırakıldı.

Fusako kendisini karşılayanları, boynunda Filistin halkının anti-siyonist mücadelesinin sembolü haline gelmiş Keffiyeh ile selamladı.

Kısadalga’nın aktardığı habere göre Japonya’nın başkenti Tokyo’da kızı, basın mensupları ve destekçileri tarafından karşılanan 76 yaşındaki Fusako, bazı destekçilerinin “Fusako’yu seviyoruz” pankartlarıyla karşılanırken, “Tanımadığım insanlara verdiğim zarar nedeniyle özür diliyorum” dedi. Fusako, “Yarım asır önceydi… Mücadelemize öncelik vererek, rehin alma eylemleri düzenleyerek, tanımadığımız masum insanlara zarar verdik” diye konuştu.

Japon Kızıl Ordusu’nu Nisan 2001’de cezaevinden lağveden Fusako, 2008 yılında kolon ve bağırsak kanserine yakalanmış ve bir dizi ameliyat geçirmişti.

Fusako Shigenobu kimdir?

Fusako Shigenobu şair, yazar ve Filistin’in kurtuluşu için anti emperyalist mücadelenin saflarında yer almış devrimci bir savaşçıdır. 

1960’ların sonlarında Tokyo’daki Meiji Üniversitesi’nde gece okuluna devam ederken öğrenci hareketine katıldı ve burada devrimci siyasetle tanıştı. Daha sonra 1969’da Kızıl Ordu Fraksiyonu’na (RAF) katıldı. RAF, ABD ve Japonya’nın emperyalist hükümetlerine karşı mücadele eden komünist bir örgüttü. Fusako, 1970 yılında RAF’ın Uluslararası İlişkiler Bürosunu kurmakla görevlendirildi.

1971’de Fusako, dünya çapında devam eden devrimlerle ve emperyalizme karşı mücadele eden halklarla dayanışmak amacıyla Japonya’dan ayrıldı. Filistin’in İsrail işgaline karşı verdiği mücadeleyi gördükten sonra yüzünü Ortadoğu’ya döndü.

1 Mart 1971’de Lübnan’a vardıktan sonra Fusako, Filistinli doktor George Habash tarafından kurulan Marksist-Leninist örgüt Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (PFLP) ile çalışmaya başladı. Fusako çalışmalarına FHKC’nin Halkla İlişkiler ofisi ve dergi yayın merkezi Al Hadaf’ta başladı.

Shigenobu, Filistin halkının mücadelesini ve Orta Doğu’daki durum hakkında edindiği bilgileri, Japon sol gazete ve dergilerine raporlar yazarak Japonya’ya bilgi gönderiyordu. İnsanları Filistin kamplarına gelip gönüllü olmaya teşvik etmek, Japon halkını bilgilendirmek ve taban desteği oluşturmak istiyordu. 

Fusako, 30 Mayıs 1972’de üç Japon RAF üyesinin İsrail’in biyolojik silahlarından sorumlu bilim insanı Aharon Katzir’i hedef aldıkları Lydda Havalimanı eyleminden sonra, İsrail’in Filistin kurtuluş hareketiyle birlikte çalışan Japonlara karşı misilleme yapacağını düşünerek yeraltına geçti.

Fusako’nun eylemle hiçbir ilgisi olmamasına rağmen, İsrail yaşadığı binaları bombalayarak ona suikast girişiminde bulundu. 

Yeraltında çalışma yaptığı dönemde, FHKC adına mücadele eden Japon gönüllüler 1974’te siyasi bir örgüt kurmaya karar verdiler. Fusako, Japon Kızıl Ordusu adını alan bu enternasyonalist sol devrimci örgütün sözcüsü oldu.

Singapur’daki Shell şirketi (1974) gibi kapitalist-emperyalist şirketlere karşı çeşitli eylemler düzenlediler. Ayrıca Lahey’deki Fransız Büyükelçiliği’ni (1974) ve Kuala Lumpur’daki ABD Konsolosluğunu (1975) işgal ederek siyasi mahkumların serbest bırakılmasını talep ettiler. 

JRA, 1980’lerin sonunda silahlı eylemlerine son verdi. Örgüt, Filistin halkı ile taban desteği oluşturmaya ve dayanışmaya odaklanarak çalışmalarını sürdürmeye karar verdi.

Fusako, yeraltında ve hapishanede yaşarken bir şiir kitabı da dahil olmak üzere 10 kitap yazdı. İlk kitabı My Love, My Revolution’da (Aşkım, Devrimim-1974) Fusako şunları yazdı: “İnsanların sınır gözetmeksizin birbirlerine yardım etmek için yetiştirildiğini görmek isterim.”

Kasım 2000’de Fusako, Osaka’da tutuklandı ve Tokyo’ya götürüldü. 

Hükümet, onu iki kez pasaport sahteciliğiyle suçladı ve 1974’te Lahey’deki Fransız Büyükelçiliği’nde düzenlenen işgal eyleminde “komplo” kurduğu öne sürüldü. İddia makamı, Fusako’nun olaya karıştığına dair somut bir kanıt sunmadı ve suçlamaları ağırlıklı olarak 1970’lerde alınan ve duruşma sırasında kürsüdeki tanıklardan zorla alınan “itiraf” ifadelerine dayandırdı.

Hapis cezasına çarptırılan Fusako, 22 yıllık tutsaklığın ardından bugün serbest bırakıldı.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.