SES Ankara Şubesi, AKP’nin “sağlıkta şiddet yasası” diyerek sunduğu torba yasaya ilişkin basın açıklaması düzenleyerek “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” dedi, Türk Tabipler Birliği (TTB) ise yasa tasarısına karşı Kuğulu Park’ta nöbetteydi
Son olarak Dr. Fikret Hacıosman’ın eski hastası tarafından öldürülmesinin ardından hekimler sokağa çıkmış ve sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılmasını talep etmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Meclis’in ilk gündemlerinden birisinin sağlıkta şiddet yasası olacağını belirtmişti. 30 Ekim 2018’de, AKP TBMM Başkanlığı’na Sağlık Torba Kanun Teklifi’ni sundu.
Dün (2 Kasım) Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi teklife ilişkin basın açıklaması yaparken TTB ise Kuğulu Park’ta nöbetteydi.
Kuğulu Park’taki nöbete TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Başkanı Metin Bakkalcı, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay katıldı.
Nöbet sırasında konuşma yapan Güngör, teklifin hazırlanması sırasında sağlık ve meslek örgütlerinden görüş alınmadığına ve komisyondan apar topar geçirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Güngör, içinde TTB ve Türk Dişhekimleri Birliği’nin haklarına ve görevlerine ilişkin düzenlemelerin de bulunduğu 44 maddelik teklifin bu kadar kısa bir sürede yasalaştırılmasının toplum vicdanında yara açacağının altını çizdi.
Teklif sağlık emekçilerini şaşırtmadı
SES Genel Sekreteri Pınar İçel de söz alarak Kuğulu Park’ta sağlık emekçilerinin daha önce tutmuş olduğu nöbeti anımsatarak “Bugün burada yeniden nöbet tutmak zorunda kalmış olmamız çok acı” diyerek sözlerine başladı. İçel, sağlık emekçilerinin torba yasanın TBMM Başkanlığı’na teklif edilmesiyle heyecanlandığını fakat detayların ortaya çıkması ile hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.
Hekimler “medeni ölü” haline getiriliyor
SES Ankara Şubesi Eş Başkanları Hüsnü Yıldırım ve Rona Temelli ile SES Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nazan Karacabey, yaptıkları açıklamada teklifte sağlıkta şiddetin engellenmesine ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığına dikkat çekti:
AKP mevcut hukuki düzenlemelerde zaten yer alan konularla ilgili uygulamaları bir genelge ile düzenleyebilecekken kanun teklifine madde ekleyerek yeni bir düzenleme yapıyormuş gibi göstermek istemektedir. Yapılan düzenleme sağlıkta şiddet uygulayan şüpheliler hakkındaki yasal prosedürü tekrardan ibarettir. Şiddet uygulayan şüpheli, polis veya jandarma tarafından yakalandığında zaten Cumhuriyet Savcılığına sevk edilmesi, Cumhuriyet Savcısının da 3359 Sayılı Kanunun Ek 12. Maddesi uyarınca şüphelinin tutuklanması istemi ile Sulh Ceza Hakimine sevk etmesi gerekir. Bu prosedürü hatırlatacak bir madde yazılması oldukça ilginçtir. Yapılan düzenleme sağlık çalışanlarının müşteki, mağdur veya tanık olarak “işyerinde” ifadesinin alınabileceği hususu dışında başkaca bir değişiklik öngörmüyor.
Ayrıca teklifte güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek hukuksuz bir şekilde kamuda istihdam edilmeyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı olan hiçbir hastanede çalışamayacak olması öngörülüyor. Temelli, bu durumun hekimleri “medeni ölü” haline getireceğine dikkat çekti.
Temelli, 100 yatağın altında kapasiteye sahip olan hastane 112 il ambulans servisi başhekimliklerine sözleşmeli atama yapılabilmesinin ise kadrolu çalışanlar için olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti.