İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, açıkladığı Ekim ayı raporunda en az 177 işçinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ekim ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Paylaşılan rapora göre, Ekim ayı içerisinde en az 177 işçi, yılın ilk 10 ayında ise bin 640 işçi çalışırken yaşamını yitirdi.
İşçi eylemleri dile getirilen hak talepleri ile birlikte emeklilikte yaşa takılanların haklarının tanınması, hekimlerin iş ve can güvencesi, çalışma ve yaşam hakkı taleplerine yer verilen raporda, yine tutuklanan 3. Havalimanı işçilerinin durumuna dikkat çekilip, işlerine geri dönmek isteyen işçilerin durumuna değinildi.
‘10 AYDA BİN 640 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ’
Raporda, “Yüzde 84’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 16’sını ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Ekim ayında en az 177 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Raporumuzda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen hiçbir iş cinayeti yok. Oysa ILO ve WHO verilerine göre; 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” denildi.
İSİG Meclisi ellerine ulaşan son bilgiler doğrultusunda; Ocak ayında en az 144, Şubat ayında 128, Mart ayında 130, Nisan ayında 189, Mayıs ayında 169, Haziran ayında 151, Temmuz ayında 201, Ağustos ayında 184 ve Eylül ayında ise 167 işçinin yaşamını yitirdiği duyurdu.
KALP KRİZİ ARTTI
Ekim ayında yaşamını yitiren 177 işçiden 161’inin ücretli (işçi ve memur), 16’sının ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğuna yer verilen raporda, “Ölenlerin 10’u kadın işçi, 147’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve sağlık işkollarında gerçekleşti. 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere 2 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti. 14 mülteci işçi yaşamını yitirdi. Göçmen işçilerin 7’si Suriyeli, 3’ü Afgan, 2’si Iraklı, 1’i Türkmen ve 1’i Zimbabveli” denildi.
Raporda, en fazla ölümün trafik, servis kazası, ezilme, göçük, yüksekten düşme ve kalp krizinden kaynaklandığı tespitine de yer verildi. Kalp krizlerinden kaynaklı yaşamını yitiren işçilerin sayısındaki artışın ise uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu olduğu vurgulandı.
Bunları da beğenebilirsin
HALKIN DEVRİMCİ GÜÇLERİ WordPress ile gururla sunuluyor