Cumartesi Anneleri 681. Hafta – Nurettin Yedigöl Nerede

0 861
image_pdf

Bu hafta “12 Eylül işkencehanelerinde kaybedilen, 37 yıldır akıbeti karanlıkta bırakılan Nurettin Yedigöl’ü unutmadık!” diyerek buluştuk. 681. haftamızda “Bu devletin adaleti beni oğlumu unutmaya mahkum etti. Unutmayacağım!” diyen 96 yaşındaki Zeycan Yedigöl’ün Galatasaray’daki sesiyiz.

Erzincanlı olan Nurettin Yedigöl, 70’li yıllarda üniversite eğitimi için İstanbul’a geldi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciliği dönemi ve sonrasında sosyalist gençlik hareketinin içinde yer aldı. 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

10 Nisan 1981 tarihinde İstanbul/İdealtepe’deki evine yapılan baskında gözaltına alındı. Ünlü işkence merkezi Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Orada Honduras’ta işkence eğitimi alan K Gurubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için Mete Altan’ın başında bulunduğu işkence timinin en ağır işkencelerine maruz kaldı. En son şubede sorgulanan diğer arkadaşları tarafından görüldüğünde; kanlar içindeydi, konuşamıyordu, bilinci yerinde değildi. O günden sonra da 26 yaşındaki Nurettin’i gören olmadı.

Baba İsmail Yedigöl tüm mercilere başvurdu, Kenan Evren’e kadar ulaştı. Ama bu başvurulara Nurettin’in hiç gözaltına alınmadığı cevabı geldi. 10 kişi Nurettin’i siyasi şubede gördüklerine dair tanıklık etti. “Şahidiz, işkencede öldürüldü” diye ifade verdiler ama savcılık “böyle şey olmaz, devlete iftira atmayın” dedi. Kendileri de Ağır işkence gören bu tanıklar, polisi zor durumda bırakmak için bedenlerini duvara vurmak suretiyle yaraladıkları iddiasıyla suçlandı.

Nurettin Yedigöl’ün gözaltında kaybedilmesi ve faillerin yargılanması ile ilgili ailenin ve İHD avukatlarının yaptığı suç duyuruları sonucunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından üç ayrı soruşturma yürütülmüş olsa da, soruşturmalarda zaman aşımı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.

Son olarak İHD avukatı Eren Keskin, anne Zeycan Yedigöl adına 15 Şubat 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda Nurettin Yedigöl’ün polis tarafından gözaltına alındıktan sonra devletin himayesi altında kaybolduğu ve adli makamlarca maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için etkili soruşturma yürütülmediği belirtildi.

10 Aralık 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi, evrensel hukuka ve teamüllere aykırı bir biçimde başvuruyu diğer kabul edilebilirlik şartları yönünden incelemedi ve zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar karar verdi.

(Başvuru Numarası: 2013/1566)

Böylece Yedigöl Ailesi’nin hak arama özgürlüğü hak ve özgürlüklerin teminatı olması gereken AYM tarafından engellendi. Dava AİHM’e taşındı.

Türkiye’de hukuk işletilmiyor diye yılgınlığa kapılmayacağız. İşkence ile öldürüldüğü ve kaybedildiği tanık ifadeleriyle sabit olan Nurettin Yedigöl’ü aramaktan vazgeçmeyeceğiz.

Nurettin Yedigöl’ ü kaybedenlerin cezasızlık zırhıyla gizli bir afa tabi tutulduğu gerçeğini hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Nurettin Yedigöl’ ü kaybedenlerin ve onun akıbetini açığa çıkarma görevini yerine getirmeyenlerin işlediği bu insanlığa karşı suçun takipçileri olmakta ısrar edeceğiz.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
Gözaltında kayıplara Karşı Komisyon

NURETTİN YEDİGÖL KİMDİR

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.