Tunus’ta IMF’ye boyun eğen hükümetin maaş zammı yapmadığı emekçiler bir kez daha greve çıktı. 650 bin kişinin katıldığı grevde hayat durma noktasına geldi. UGTT Genel Sekreteri Tabbubi, “Uyardık, fayda etmedi, yumruğumuzu daha sert vuracağız” diye konuştu
Tunus’ta İslamcı Nahda Partisi’nin azınlık hükümetinin IMF ile yaptığı anlaşma doğrultusunda kamu emekçilerine yeni yıl zammından vazgeçmesi üzerine başlayan geniş çaplı eylemler kapsamında 22 Kasım’daki tarihi grevin ikincisi yapıldı.
Başbakan Yusuf eş-Şahid’in “ülkeyi zarara uğratacağı” iddiasıyla halkı greve katılmamaya çağırması fayda etmedi. Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (UGTT) açıklamasına göre 65o bin kamu emekçisi greve katıldı. Bu, %95 katılım oranı anlamına geldi.
Emekçiler hayatı durdurdu
Öğretmenlerin greve etkin bir biçimde katılacak olması nedeniyle Eğitim Bakanlığı tarafından ilk ve orta dereceli okullar ile üniversiteler bir günlüğüne tatil edildi. Sağlık alanında hizmetler de en aza indi, sadece acil hizmetleri verilebildi.
Devlet dairelerinde ve belediyelerde işlemler yapılamaz hale geldi. Toplu taşıma ile hava ve deniz ulaşımı büyük ölçüde durdu, iç ve dış havayolu seferlerinde aksamalar oldu, bazı şirketler Tunus’a uçuşlarını iptal etti.
UGTT de balıkçı limanları, ulaştırma ve havayolu sektörlerinde greve katılımın %100’e ulaştığını duyurdu.
“Hükümet istifa” sloganı dillerde
Grev kapsamında onlarca kentte onbinlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi. Eylemlerde maaş talebi en ön plandayken, “Hırsız çete haklarımızı ver”, “İş, özgürlük, ulusal onur”, “Tunus satılık değildir”sloganları atıldı.
22 Kasım’daki greve nazaran çok daha fazla “Hükümet istifa” sloganı atılması da dikkat çekti.
“Uyardık, zaman verdik, fayda etmedi; yumruğumuzu daha sert vuracağız”
Başkentteki eylemde konuşan UGTT Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi şöyle konuştu:
Hükümet uluslararası kredi kuruluşlarının şartlarını yerine getirmek için işçinin, memurun maaşından kesiyor. Biz yöneticileri uyardık. Çözüm için zaman verdik. İlkelerimizden ve hedeflerimizden geri adım atmayacağımızı söyledik. Ama bildiklerini yapmaya devam ettiler. Madem öyle, biz de yumruğumuzu daha sert vuracağız. Madem öyle devrim de devam edecek.
Ne olmuştu?
Tunus’ta siyasal İslamcı Nahda Partisi ile ulusalcı-laik Nida Partisi’nin farklı sermaye fraksiyonlarının dayatmasıyla kurduğu uzlaşı hükümeti, ekonomik krizin derinleşmesi ve IMF’nin kapısının çalınmasıyla krize girmişti.
Nida Partisi hükümetten desteğini çekmiş, pamuk ipliğine bağlı yeni hükümetin ilk adımı IMF ile borç yapılandırma anlaşmasına gitmek olmuş, 2,45 milyar dolarlık kredi karşılığında dayatılan programda kamu çalışanlarının ücretlerine zam yapılmaması ve devamında gayrisafi yurtiçi hasıla payının %15,5’ten %12,5’e çekilmesi kararı alınmıştı.
IMF anlaşması işçi sınıfını ayağa kaldırmış, UGTT’nin çağrısıyla 22 Kasım’da ülke nüfusunun %7’sine denk gelen 700 bin emekçi greve gitmiş ve ülke son 40 yılın en büyük kamu grevini yaşamıştı. Kamu grevinin ardından aralık ayında öğretmenler, ocak ayında da gazeteciler grev yapmıştı.