Soda Sanayi işçileri üretimi durdurdu

0 48
image_pdf

GrevSoda Sanayi A.Ş. fabrikalarında 550 işçiyi ilgilendiren TİS görüşmeleri tıkandı. Petrol-İş’e örgütlü işçiler haklarını alana kadar üretim yapmayacaklarını açıkladı

Mersin Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde faaliyet gösteren Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. bünyesinde çalışan Soda Sanayi A.Ş, Kromsan Krom Bileşikleri Fabrikası ve Tuz İşletmeleri’nde üretim durdu.

Fabrikalarda çalışan toplam 550 işçi ile 2 yılda bir imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı.

Ocak ayında başlayan TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine işçiler, 9 Ekim’de grev kararı aldı. Erdoğan imzasıyla grev ertelendi. İşçilerin grev kararı almasıyla birlikte işveren fabrikalarda çalışan 550 işçiye önce zorla yıllık izin kullandırdı ardından da tamamını ücretsiz izne çıkardı.

Şirket yetkililerin tekrar görüşme isteği sonrası işçiler adına Petrol-İş sendikası görüşmeleri başlattı ancak yapılan son görüşmeden de herhangi bir sonuç alınmadı.

  • Grev ertelendi işçiler ücretsiz izine çıkarıldı

Petrol-İş Mersin Şubesi Başkanı Erçin Çulcu, işverenle yapılan 11 görüşmenin olumsuz geçmesi üzerine grev kararı aldıklarını ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından grev kararının 60 gün ertelendiğini daha sonrası patronun işçileri ücretsiz izine çıkardığını hatırlattı.

İşverenin talebi üzerine 16 Ekim’de Soda Sanayi A.Ş fabrikasında işveren ile tekrar görüştüklerini aktaran Çulcu, işverenin şartlarını hakem heyetinden gelecek sonuç üzerinden değerlendirerek kendilerine dayatma yaptığını söyledi. Hakem heyetini değerlendiren Çulcu, “ Hakem heyeti bazı maddeleri değiştirebiliyor bazı maddeleri de tamamen kaldırabiliyor. Sosyal olarak hak verilen birçok konuya müdahale edebiliyor. Hakem heyetlerinin almış olduğu bu karar üzerine bir şey yapılamıyor. Kanunlarla da sınırlandırılmış. Kısaca hakem heyetinin kararları işveren lehinedir” diye konuştu.

  • 90 işçi çıkarılmak isteniyor

Son süreçlerde TİS görüşmelerinde talepçi taraf işverenmiş gibi artık işverenin talepleriyle karşılaştıklarını dile getiren Çulcu, “İşverenin talepleri de bu güne kadar daha önce imzalanmış olan ve sözleşmede kazanılmış olan hakların ortadan kaldırılmasına yöneliktir. İşçiler tarafından gelen talepleri istemiyorlar. Bizim bu sözleşmemizin en ağır işveren teklifi, mesai saatleri kısmındaki değişim talebidir. Vardiyalarımız 6 gün çalışır ve iki gün hafta tatilini kullanır. İşveren ise bunu bir güne düşürmek istiyor. Eğer dinlenme süreci bir güne düşerse 4’lü vardiya sistemiyle çalışan işyerimizde bir vardiyadaki işçi sayısı kadar işveren işsiz bırakılacak. Bunu hesapladığımız zaman 90-95 kadar işçi arkadaşımızın işten çıkarılması anlamına geliyor. Hafta tatilindeki değişiklikle işten çıkarılacak olan arkadaşlara maliyet olarak bakan bir işverenle karşı karşıyayız. 40 yıldır bu fabrikada aynı sistemle çalışan işçiler maliyet olarak görülüyor. Bunun kabul edilmesi düşünülemez” diye konuştu.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.