Genel-İş ile Kartal ve Kadıköy belediyelerinde yapılan TİS görüşmelerinde anlaşma çıkmadı. Belediyelerin yüzde 7 zam önerisine işçiler yüzde 12 zam istiyor
İstanbul’un Kadıköy ve Kartal ilçe belediyeleri ile DİSK’e bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) arasında yaklaşık 9 aydır süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Sendikanın yüzde 12 zam talebine karşı belediyeler ise yüzde 7 zam önerdi
Bunu kabul etmeyen işçiler, önceki gün grev kararlarını belediye binalarına astı. İşçiler, Kadıköy Belediyesi’ne 23 Ekim, Kartal Belediyesi’ne ise 27 Ekim’e kadar süre tanıdı
- Olumlu teklif bekleyeceğiz
Kadrolu işçiler için Kadıköy Belediyesi’nde Ocak’ta, Kartal Belediyesi’nde ise Şubat ayında başlayan görüşmelerin tıkanmasıyla birlikte belediye binalarına geçtiğimiz günlerde grev kararı astıklarını hatırlatan Arıkan, iki belediyeye de biraz zaman tanıdıklarını ifade etti. Arıkan, “İki belediyeden de olumlu teklifler gelirse sözleşmeleri imzalayacağız. Aksi durumda burada çalışan arkadaşlarımızla birlikte greve çıkacağız” dedi.
- Eşit miktarda zammı kabul etmiyoruz
Kadıköy Belediyesi’nin sözleşme için yüzdelik zam değil seyyanen (eşit miktarda) zam önerdiğini ifade eden Arıkan, “En son 510 TL gibi bir zam önerdiler. Seyyanen zammı kesinlikle kabul etmeyeceğimizi söyledik. Kartal Belediyesi ise birinci yıl ve ikinci yıl yüzde 7 zam teklif etti. Kıdem ve taban zammı ise vermedi. Bunu da kabul etmedik. Belediyelerden yeni teklifler bekliyoruz. İşçinin kabul edeceği düzeyde teklif verilirse sözleşmeyi imzalarız” diye belirtti.
- En az enflasyon düzeyinde zam
Belediyede çalışan işçilerin yıllardır topluma hizmet ürettiğinin altını çizen Arıkan, işçiye verilecek paranın bütçeye yük olacağının düşünülmemesi gerektiğini ifade etti. “İşçilere zam yapıldı diye şimdiye kadar hiçbir belediyenin batmadığının altını çizen Arıkan, “Yanlış uygulamalar, yöneticiler yüzünden batan belediyeler var. O yüzden bütçelerin yeniden gözden geçirilmesi, işçinin taleplerinin en az enflasyon düzeyinde ya da üzerinde değerlendirilmesi ve ona göre bütçelerin yapılması çok önemlidir. Çağrımız bunun hassasiyetle göz önünde bulundurulmasıdır. Bunların ciddiye alınarak kurumsal kimliğe yakışır düzeyde değerlendirilmesi bu işin uzlaşı ile bitmesinin yolunu açacaktır” diye konuştu.
- İşçinin kabul etmeyeceği hiç bir şeye imza atmayacağız
Belediyelerdeki kadrolu şirket çalışanı işçilere de seslenen Arıkan, şunları ifade etti: “Biz sizin hakkınız için sizin talepleriniz için alandayız. Sizin ve çocuklarınızın geleceği için mücadele ediyoruz. Sizin de bizim yanımızda olduğunuzu biliyoruz. Hakkınızın arkasında durun. Mücadelede yan yana duralım. Taleplerimiz masada uzlaşılacak gerçekçi ve insani taleplerdir. Masa dışında gelen hiçbir teklife açık değiliz. İşçinin kabul etmeyeceğiz hiçbir teklifinde altına imza atmayacağız. Bu da böyle bilinsin.”
- İşçiler: Belediyenin tutumu görüşmeleri sekteye uğrattı
Kadıköy Belediyesi işçisi Buket Sevgen ise yapılan TİS görüşmelerinden beklentisinin ülkeye örnek olacak bir sözleşme imzalamak olduğunu belirterek, görüşmelerin tıkanmasının nedeninin belediyenin tutumu olduğunu söyledi. Hem belediyeyi hem de işçiyi düşünerek sözleşme masasına oturduklarını ifade eden Sevgen, taleplerinin makul ve kabul edilebilir olduğunu söyledi. Görüşmelerin 2 gün daha süreceğini belirten Sevgen, 2 günün sonun da anlaşma olmadığı takdirde grev haklarını kullanmaktan geri durmayacaklarını vurguladı.
- Emeklerimiz göz ardı edilmesin
Kendisini sosyal demokrat olarak gören bir partinin temsilcilerinden beklentilerinin teoride konuştuklarının pratikte de gerçekleştirmeleri olduğunun altını çizen Sevgen, “Kadıköy Belediyesi’nin şu an övündüğü bütün projeleri çalışanlarının emekleri ve katkılarıyla doğmuş ve gelişmiştir. Bu emeğin göz ardı edilmemesi belediye yönetimi tarafından işçiye bunun hakkının verilmesi gerekmektedir. Kadıköy’de yaşamı ayrıcalıklı kılan Kadıköy işçisidir” şeklinde konuştu.