Gazi Katliamı’nda Yaşamını Yitirenler Anıldı

0 223
image_pdf

Katliamın 25. yılında Gazi Mahallesi’nde yürüyen yüzlerce kişi Gazi şehitlerini andı. Gazi Cemevi’nin önünde toplanan kitle “Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz” pankartını açtı.

Polisin mahallenin dört bir yanını zırhlı araç ve TOMA’larla ablukaya aldığı anmada, kitle Gazi Cemevi önünden Gazi Mezarlığı’na yürüdü. Anmada, Gazi ve Ümraniye katliamlarında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yanı sıra, “Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz” yazılı pankart açıldı. Kitle sık sık “Katil devlet hesap verecek”, “ Kavgamız mahşere kalmayacak” sloganlarını attı.Polis tarafından katledilen Berkin Elvan için hep bir ağızdan, “ Berkin Elvan 15’inde bir fidan” sloganları atıldı.

Gazi şehitleri ,Alevi kurumları ve Gazi mahalle sakinleri adına açıklamayı, katliamda yaşamını yitirdiğinde henüz 17 yaşında olan Sezgin Engin’in ağabeyi Engin Engin okudu. Engin, katliamın amacının da Alevi-Sünni çatışması yaratmak, Gazi’de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermek olduğunu belirtti.

  • ‘KATLİAMIN SORUMLULARI…’

Halkı vuranların basında da çok net bir şekilde tespit edilmesine rağmen, açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılamadığına dikkat çeken Engin, dönemin başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürü İstihbarat Daire Başkam Hanife Avcı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu İstanbul Emniyet Müdürü Nejdet Menzir ve bunların tetikçilerinin sorumlu olduğu söyledi.

  • ‘ZULÜM SÜRÜYOR’

Yıllar geçmesine rağmen aynı katliamcı zihniyet ve zulmün sürdüğünü vurgulayan Engin, şöyle konuştu. “Koçgiri’de, Dersim’de, Maraş’ta, Sivas’ta, Gazi’de, 19 Aralık Hapishanelerde, Gezi’de, Cizre’de, Sur’da, Suruç’ta, Ankara Garı’nda aynı katliam zihni Türkiye halklarına reva görüldü.”

  • ANNELER AĞIT YAKTI

Açıklamanın ardından Gazi’de 17 kişinin katledildiği noktalara karanfiller bırakıldı. Gazi Mezarlığa yürüyen kitle, burada katliamda yaşamını yitirenler için 1 dakika saygı duruşunda bulundu. Mezarların başında ağlayan anneler, Kürtçe ve Zazaca ağıtlar yaktı.

  • GAZİ VE ÜMRANİYE’DE 22 CAN KATLEDİLDİ

12 Mart 1995 günü İstanbul’da Alevi yurttaşların yoğunlukta yaşadığı Gazi Mahallesi’ndeki üç kıraathane ve bir pastanenin silahlarla taranmasıyla başlayan olaylar, kentin öteki yakası olan Ümraniye’ye kadar uzanmış ve 22 kişi yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişi de yaralandığı bir katliama dönüşmüştü. Gazi Mahallesi ile de sınırlı kalmayıp, Ümraniye’ye bağlı Mustafa Kemal Mahallesi’ne (1 Mayıs Mahallesi) sıçrayan protestolarda 14-15 Mart tarihlerinde 5 kişi daha hayatını kaybetti. Yaklaşık bir hafta süren olaylarda toplam 22 kişi yaşamını yitirmiş oldu.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.