Sincan Çocuk Hapishanesi’nde neler oluyor?

0 279
image_pdf

Sincan Çocuk Hapishanesi’nde 7 çocuğun yaralandığı olayın aydınlatılmasını isteyen çocuk hakları örgütleri hapishane kapılarının avukatlara, çocuk hakları kurumlarına ve uzmanlara açılmasını, çocuk hapishaneleri yerine alternatif çözüm yöntemleri konusunda çalışmalar yapılmasını istedi

Sincan Çocuk Hapishanesi’nde 7 çocuk ile 14 gardiyanın yaralandığı olayın ardından çocuk hakları örgütleri ortak bir açıklama yayımladı.

Açıklama Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Ankara Barosu Cezaevi Sorunlarını İzleme Komisyonu, Ankara Tabip Odası, SES Ankara Şubesi, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çocuklar için Daya İyi Bir Dünya Girişimi ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum tarafından yapıldı.

Gardiyanlar hastaneye sevk, çocuklar yaralıyken bile mahpus

Açıklamaya göre Ankara Barosu’nun Çocuk Hakları Merkezi, Cezaevi Sorunlarını İzleme Komisyonu ve Avukat Hakları Merkezi’nden avukatlar, olay gecesi hapishaneye gitmelerine karşın nizamiye girişinde bekletildi, hapishane idaresi ile görüşme talepleri ise reddedildi.

Hapishane idaresiyle ancak sabah saatlerinde yapılabilen görüşmelerde 6 çocuk ve 14 gardiyanın karıştığı bir olay yaşandığı, 6 çocuk ve 2 gardiyanın yaralandığı, gardiyanlar tedavileri için sağlık kuruluşlarına sevk edilirken çocukların hiçbirisinin hapishane dışındaki sağlık kurumlarına sevk edilmediği belirtildi.

Açıklamada olayın aydınlatılması, kamuoyunun ve ailelerin bilgilenmesi için şu taleplerde bulunuldu:

  • Sincan Cezaevi kapıları acilen avukatlara, çocuk hakları kurumlarına ve uzmanlara açılsın. Oluşturulacak heyetin yaralı çocuklarla görüşmesi derhal sağlansın.
  • Cezaevinde bulunan her bir çocuğun durumu hakkında derhal yakınlarına bilgi verilsin, kamuoyuna açıklama yapılsın.
  • Çocukların sağlık durumlarının kontrolü için cezaevi, bağımsız sağlık örgütlerine ve ilgili uzmanlara açılsın.
  • Çocukların yakınları ve ebeveynlerinin talep etmesi halinde görüş günü beklenmeksizin görüşmeleri sağlansın.
  • Çocukların tedavileri cezaevi revirinde değil sağlık kurumlarında, ebeveynleri, yakınları ve avukatları gözetiminde yapılsın.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan Çocuk Koruma Kanunu Merkezi Koordinasyonu olayla ilgili sorumluluk almalı ve çocukların sağlık ve can güvenliğinin sağlanmasının güvencesi olmalıdır.
  • Benzer olayların önceden önlenebilmesi için, baroların öncülüğünde çocuk cezaevlerinin periyodik olarak sivil denetime tabi tutulması ve çocuk tutukluluğunu esas alan çocuk cezaevi sistemi yerine alternatif çözüm yöntemleri konusunda ortak çalışmalar yapılsın.

Kaynak: çekirdek çocuk

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.