Ordu’da bazalt ocağı projesinin ÇED toplantısı mahallelinin protestosu üzerine yapılamadı

0 314
image_pdf

Ordu Gölköy ilçesi Yuvapınar Mahallesi’nde yapılması planlanan patlatmalı bazalt ocağı projesinin  “Halkın katılımı toplantısı”, mahallesinin protesto ederek toplantıya girmediği için yapılamadı

Ordu Gölköy ilçesine bağlı Yuvapınar Mahallesi’nde yapılması planlanan patlatmalı bazalt ocağı projesinin “Halkın katılımı toplantısı”, halkın mahallelerinde taş ocağı istememesi nedeniyle yapılamadı.

Yöre sakinleri iki yıl önce, aynı proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açmış oldukları davayı kazanmışlar ve proje iptal edilmişti. Proje sahibi ruhsat alanını küçülterek yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylatmış ve ÇED sürecini başlatmıştı. Süreç içerisinde yapılması gereken “Halkın katılımı toplantısı”nın 8 Kasım’da olacağı duyurulmuştu.

“Biz burada taş ocağı istemiyoruz”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ordu İl Müdürlüğü temsilcileri, ÇED şirketinin elemanları ve proje sahibi 8 Kasım’da toplantının yapılacağı yere geldiklerinde halkın toplantı salonuna girmediğini gördüler. Bakanlığın avukatıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcileri halkın toplantıya girmesi gerektiğini ısrarla vurgulamalarına karşın, mahalleli “Biz burada taş ocağı istemiyoruz, ilk proje için açtığımız davayı kazandık. İkinci projedeki tek değişiklik ruhsat alanının ÇED alanı kadar daraltılmış olması, yine aynı yerde patlatma yapılacak ve aynı yerden taş çıkarılacak. İlk projede olduğu gibi yine kullandığımız içme suları kirlenecek. Burada hayvancılık yapamayacağız, tarım yapamayacağız. Bu toplantıya da girmiyoruz” diyerek toplantıya katılmadı.

Gölköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Emre Ömerustaoğlu, Yuvapınar Mahalle Muhtarı Hüseyin Canbaz, Alanyurt Mahalle Muhtarı Selahattin Yanık ve Ordu Çevre Derneği yöneticileri de halka destek verdiler.

ORÇEV (Ordu Çevre Derneği) yönetim kurulu üyelerinden Ertuğrul Gazi Gönül de halkın bu toplantıya katılmama hakkı olduğunu, bu projeyi neden istemediklerini açtıkları davanın dilekçesinde tek tek belirttiklerini, toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulması gerektiğini söylediler.

Toplantının yapılamadığına dair hazırlanan tutanağı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcileri imzalamasına karşın Bakanlık temsilcisi imzalamadı. Bu durum tutanağa not olarak eklendi. Ayrıca, Bakanlık temsilcisinin proje alanına proje sahibinin aracıyla gitmesi yöre sakinleri tarafından yadırgandı.

OSKİ de projeye karşı

OSKİ (Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğünün taş ocağı projesiyle ilgili bildirdiği kurum görüşü hakkında Alanyurt Muhtarı Selahattin Yanık bilgi verdi. Söz konusu proje alanı yakınlarında Alanyurt, Süleymaniye ve Yuvapınar Mahallelerini besleyen su kaynakları ve içme suyu isale hatlarının mevcut olduğu, yapılacak patlatmalar ve kullanılacak kimyasallar nedeniyle içme suyu kaynaklarının kirleneceği, özellikle yağışlı zamanlarda erozyonun artarak su kaynaklarının bulanacağı, mevcut suların debisinde azalmalar meydana gelebileceği; ayrıca, Gölköy ilçe merkezi, Kale, Cihadiye, Süleymaniye, Haruniye, Ulugöl Sosyal Tesisleri, Yuvapınar, Güzelyayla ve Alanyurt Mahallelerinin içme suyu ihtiyacını karşılamak için planlanan göleti de olumsuz yönde etkileyeceğinden taş ocağının açılmaması gerektiği belirtildi.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.