Mayıs ayında da işçilerin hakları ihlale edildi, patronlar Ramazan ayını fırsata çevirdi

0 210
image_pdf

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği, mayıs ayında işçi haklarına ilişkin ihlallerin artarak sürdüğünü kaydetti. Sendika, patronların Ramazan ayını fırsata çevirerek işçilerin yemeklerinin kaldırıldığını belirtti

Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, mayıs ayında işyerlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlamış olduğu raporu yayımladı. Rapora göre işçilerin bayrama ikramiye ile girmek beklentisi karşılıksız kalırken, tazminatsız bir biçimde kendi istekleriyle işten çıkmaları için yapılan baskılar arttı; işçilerden “ceza” adı altında ücret kesintileri yapıldı.

Antep’te ikramiye yok, eksik maaş ve baskı var

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Meriç Mensucat’ta, bayram ikramiyesi verilmeyen işçilerin maaşlarının yalnıza bin TL’lik kısmı yatırıldı. Firmada kaçak Suriyeli işçi çalıştırıldığını belirten işçileri, firmaya denetime gelindiğinde bu işçilerinde kaçırıldığını, denetimden önceden haberdar olunduğunu, denetime gelenlerin içeri bile girmediğini kaydetti.

FRM Tekstil’de ise  işçiler sigortasız çalıştırılıyor. Bazı işçiler ise bayram öncesinde işten çıkarıldı. Bununla birlikte 2 ay sigortasız çalıştırılan işçiler sonrasındaki 2 ay sigortalı gösterilip “deneme süresi” denilerek çalıştırıldı. İşçiler “deneme süresi” yüzünden ihbar tazminatını alamadı.

Er Kaplan Halı’da ise işçilere bayram öncesi erzak verilmedi, maaşlarının yalnızca 300 TL’lik kısmı yatırıldı. Mesaiye gelmeyen işçiler ise işten çıkarılmakla tehdit edildi. Baskılarla yıldırılmaya çalışılan işçilere, patron iş çıkış vermeyip “Mahkeme gidin” dedi. İşçiler patron yanlısı makinistin devamlı eziyet ve küfür etmesinden şikayetçi. İşçiler, bu baskıların işçileri yıldırarak tazminatsız olarak işten çıkarma amacıyla yapıldığı görüşünde.

Aykar Halı’da maaşlar 2 ay gecikmeli olarak ödeniyor. İşçiler bu durumu SGK’ye şikayet etmiş olsa şirkette herhangi bir denetim yapılmadı.

Adını MTY olarak değiştiren Angora Halı, kasım ayından bu yaklaşık olarak 120 işçi işten çıkarıldı. İşçilerin büyük kısmının kıdem tazminatları ödenmedi. Bir yandan da işten çıkarmalar devam ediyor. İşçiler, isim değişikliği nedeninin şirketin hacizlik olması olduğunu belirtiyor. Şirkette işçilere, giriş-çıkış yapılmasının adından “Ya ihbar tazminatından vazgeçin ya da kıdem tazminatınızdan vazgeçin” deniyor.

Sırma Carpet’ta işçilere ceza kesen firma bu cezaları ücretlerden kesiyor.

Grand Halı ise işçilere zam yapıp daha sonrasında da tutanak yazarak dokumacılara para cezaları kesmeye başladı. Geçen ay içerisinde 60 dokumacının 26’sına 142 TL para cezası kesildi. Hafta içi yevmiyeleri 95 TL iken hafta içi kesilen cezalarda pazar yevmiyesi karşılığında iki katı para cezası kesiliyor. 4 pazar ceza kesilen işçiden 570 TL kesilen bir işçinin bu parayı alabilmesi için haftanın 6 günü çalışması gerekiyor.

Canan Tekstil’de işçiler iftarda verilen yemeklerin kalitesi ve besin değerinin düşük olmasından şikayetçi oldular.

Kaplanser Carpet’ta patron yanlısı şef, herkese ayrı ayrı psikolojik baskı yapıyor, engelli işçilere normal işçinin 3 katı iş yaptırılıyor, aylıklar geç yatırılıyor.

Yasin Kaplan Halı’da işçiler hor görüldüklerini, hiçbir değerlerinin olmadığını, yemeklerin azaltıldığını ve çok kötü olduğunu, her şeyi daha ucuza getirmeye çalışan patronun işçi sağlığını tehlikeye soktuğunu kaydetti.

Yasin Kaplan Halı’da işçiler hor görüldüklerini, hiçbir değerlerinin olmadığını, yemeklerin azaltıldığını ve çok kötü olduğunu, her şeyi daha ucuza getirmeye çalışan patronun işçi sağlığını tehlikeye soktuğunu kaydetti.

2 ayrı servis kazasında Antep’te 21 tekstil işçisi yaralandı.

Adana’da işçilere e-devlet şifresi dayatması, kadın işçilere baskı

Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Yakamoz Tekstil’de kadın işçiler baskı ve hakarete maruz bırakılıyor. Kadın işçilere gün içinde en fazla 2 ya da 3 kez lavaboya gidebilecekleri söyleniyor. Lavaboya giden kadınlar baskı görüyor. Kadın işçilere hastalandıkları zaman izin verilmiyor, zorunlu nedenlerden kaynaklı işe gidemeyecek olan kadınlar işten çıkarılmakla tehdit ediliyor.

Adana OSB’de bulunan Atlas Denim’de işçilerin sendikaya üye olup olmadıklarını öğrenmek için zorla e-devlet şifreleri alınmaya çalışıldı. Şirket, işçilere cumartesi günleri izin veriyor fakat bunu senelik izinden düşüyorlar.

Mersin’de patronlar Ramazan ayını fırsata çevirdi

Mersin’de serbest bölgede bulunan neredeyse tüm tekstil fabrikalarında Ramazan ayı bahanesiyle yemekler kaldırıldı. Kaldırılan yemekler yerine verilen erzaklar ise ucuza mal edilmiş, besin değeri az olan ürünlerden oluşturuldu. Serbest bölgede işçilere bayram ikramiyesi gibi bir uygulama zaten bulunmuyor.

Mersin’de MT Tekstil’de, işçilerin doldurması için iş güvenliği uzmanları tarafından verilen formlar bizzat patron şirket yönetimi tarafından dolduruldu ve yalnızca işçilere imzalatıldı. Örneğin, işyerindeki kazaların nedenlerinin sorulduğu sorunun bir şıkkı olan “kişisel sebepler” şıkkı işaretlendi.

İçel’de bulunan Efor Tekstil’de ortacı olarak çalışan işçilere asgari  ücretin altında maaş veriliyor. Diğer işçilere ise maaşların bir kısmı elden bir kısmı ise bankaya yatırılarak ödeniyor. 15 kişilik servislere 20 kişi bindiriliyor. Oruç tutmayan işçilere yemek çıkarılmıyor.

Mardin’de oruç tutmayan işçilere yemek yok

Mardin’de Rover Tekstil’de ise 270 işçinin çalıştığı işyerinde oruç tutmayan işçilere Ramazan ayı boyunca yemek çıkarılmadı.

Malatya’da 10 işçi servis kazasında yaralandı

Malatya 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerin bindiği servisin kaza yapması sonucu 10 tekstil işçisi yaralandı.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.