İSİG Meclisi: Mayıs ayında en az 163 kişi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

0 235
image_pdf

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, hazırlamış olduğu Mayıs 2019 İş Cinayetleri Raporu’nu yayımladı. İSİG Meclisi, raporda Dorock XL’de biri kadın iki işçiye patronun saldırdığını, saldırı olayı ile ilgili kadın işçinin polise ve savcılığa yaptığı başvurunun ancak saldırı görüntülerinin sosyal medyada yaygınlaşmasının ardından işleme alındığı kaydetti. Diğer yandan çalışırken ölmemek için direnen Kale Kayış işçilerine patron tarafından yapılan saldırıyı da anımsatan İSİG Meclisi, raporda “Peki, patronlar bu cesareti nereden buluyor? Grev yasaklarından, işten atmalardan, 301 işçinin katledildiği Soma’da patronun salıverilmesinden işçi ailelerinin avukatının tutuklanmasından… buluyor. İşte bu noktada sessiz kalmayalım, dayanışma içinde olalım, örgütlenelim. Slogan değil gerçek: Susma sustukça sıra sana gelecek” ifadelerine yer verdi.

Raporda yer alan iş cinayetleri verilerinin yüzde %85’i ulusal ve yerel basından; yüzde 15’i işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan edinildi. Toplanan verilere göre mayıs ayında en az 163 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu işçilerden 5’i meslek hastalıkları yüzünden hayatını kaybetti.

Raporda yer alan veriler şöyle:

  • Türkiye’de 2019 yılının ilk beş ayında en az 716 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
  • İş cinayetlerinde hayatını kaybeden 163 emekçinin 126’sı ücreti (işçi ve memur), 37’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • Ölenlerin 12’si kadın işçi, 151’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya, eğitim, sağlık ve eğlence işkollarında gerçekleşti.
  • 4’ü14 yaş ve altında olmak üzere dokuz çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, ağaç, metal ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti.
  • 6 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 1’i Kolombiyalı.
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, madencilik, belediye/genel işler, ticaret/büro, metal, konaklama/eğlence, kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 36’sı ücretli. Yüzde 64’ünü oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmekle beraber net olarak bir oran verilemiyor.
  • En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve zehirlenme/boğulma.
  • Mayısta Türkiye’nin 55 şehrinde ve yurtdışında bir ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik. En çok iş cinayeti İstanbul, Antalya, Bursa, Şanlıurfa, İzmir, Kocaeli, Sivas, Adana, Gaziantep, Kastamonu, Çorum, Erzurum, Konya, Sakarya ve Şırnak’ta yaşandı.
  • Ölenlerin 5’i (yüzde 3,06) sendikalı işçi, 158 işçi ise (yüzde 96,94) sendikasız. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verilemiyor. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edilemeyen bir durum.

Mayıs ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin isimleri ise şöyle:

Mustafa Ulaşır, Erol Maraz, Taner Sarıvaz, Murat Çetin, Selçuk Yazgan, Taner Nasuhoğlu, Reşit Özcan, Barış Aygün, Kemal Aysan, Recep Kayan, Musa Şahinoğlu, Murat Uğur, Nurullah Karakuş, Ümmühan Okumuş, İsmail Şeker, Emrullah Alptekin, Abdülkadir Nişancı, Aysel Akın, Osman Yenidoğan, Cengiz Demirağ, Aslı Gül Kolay, Mehmet Halit Kızıltoprak, Osman Şahin, Kadir Bekmez, Murat Çapacı, İsmail Yüksel, Mehmet Güngören, Mustafa Çelikbaş, Yakup Çetin, Garip Evcen, Cumali Çakır, Atamer Güleç, Ahmet Durgun, Fevzi Kılıç, Emrah Deniz, Savcı Pilgi, Adil Demir, Soner Oğuz, Hacı Hüseyin Büyükaydın, Erdoğan Yiğit, Ahmet Altın, Bayram Okumuş, Ramazan Kayar, Mustafa Ateş, Hakkı Kaya,Mustafa Serhat Aydın, Mehmet Oğur, Ümit Ağkuş, Abbas Sertdemir, Ahmet Terzioğlu, Yusuf Bakıcı, Murat Çınar, Aydın Kaya, Necip Keskin, Mahmut Özdemir,Muhammet Ali Aydın, Bülent Bingül, Muhammed ., Mustafa Şaras, Ahmet Ceylan, Sefer Aktaş, Ünal İncekara, Muhammet Esat Güneş, Anıl Akman, Sefa Kınataş,Erdal Sertgül, Ramazan Lafçı, Nazmi Közenek, Necat Eryiğit, Mustafa Gönüllü, Adem Aktar, Ahmet Çiftçi, Recep Yılmaz, Saim Akpulat, Muammer E., Ahmet Tuluk, Şiho Çıpa, Yılmaz Alık, Servet Bilen, Diyar Bilen, Yaşar Canay, Hacı Abdullah Nohut, Feridun Deniz, Hüseyin Özcan, Öner Tunçtan, Özcan Karasu, Melike Uysal, Gazel Kısaca, Havva Ağca, Onur Yay, Ramazan Keleş, Can Ozon, Angeliqe Suarez, Sinan Sertel, Barış Ayas, Kazım Bağatur, Mevlüt Metin, M.A.A., Ömer Balaban, Levent Şanlımeral, Sinan Çimen, Muhittin Ay, Eyüp Dal, Osman Karadağ, Murat Karabakan, Recep Argan, Abdullah Pala, Mert Can Aydın, Selim Çelik, Ahmet Sağdıç, Barış Er, Süleyman Çetinkol, Kadir F., Mehmet Göktaş, Fatma Yıldırım, Muzaffer Çakır, Ahmet Turan Gürler, K.A., Arda Kaan Keskin, İsa Boğa, İrfan Cebeci, Cemal Aydın, Bahattin Dengiz, Mahmut Hüseyin, İbrahim Boynueğri, Ali Soyer, Ferhat Arslan, Hacı Ali Toprak, Mehmet Kılınç, Hakan Kara, Adnan Körklü, Saim Erek, Faris Yılmaz, Hüseyin Bülbül, Mehmet Güngör, Mustafa Arıcılar, Suat Öztuğrul, Oğuz Yılmaz, Tahir Korkmaz, Hatice Kuşkovan, Burak Türker, Sakine Oğuz, Abdullah Aydın, Ayd Esved, Şaban Büyükünlü, Hidayet Çetin, Vetfa Gökten, Salih Biçim, Mehmet Ayar, Celal Küsem, Mikail Aydemir, Salih Caner, Yunus Şahin, Gülşen Gündüz, Şahin Abilyontlu, Mazlume Çelik, Sertip Şen,Murad Halil, Mustafa Toraman ve ismini öğrenemediğimiz dört işçi…

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.