Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Cargill işçilerinin genel merkez binası önündeki direnişleri sürüyor
Bursa’daki Cargill’de çalışırken Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olmaları gerekçe gösterilerek işten çıkartılan 14 işçi Cargill Genel Müdürlüğü önündeki direnişinin 500. gününü geride bıraktı.
Önce Bursa Orhangazi’de bulunan fabrika önünde direnişe geçen 14 işçi, 20 Ağustos’ta şirketin İstanbul, Ataşehir’deki Palladium Tower’da bulunan genel merkezi önünde oturma eylemine başladı.
24 saat burada bekleyen işçiler, uyku tulumlarında, yere serdikleri matlarda uyuyor.
Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD gıda şirketi Cargill’de Tekgıda-İş sendikasına üye olan işçiler işten çıkarıldı. İşçiler açtıkları işe iade davasını kazandı ancak şirket kararı temyize götürdü. Dosya istinaf mahkemesinde.
İşçiler ise mahkeme kararının uygulanmasını ve işlerine geri dönmek istiyorlar.
Cargill hakkında
ABD, Minnesota merkezli emperyalist gıda şirketi Cargill, 1865’te kuruldu. Bugün ABD’nin hasılatı en yüksek şirketi. Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Cargill Türkiye de faaliyetlerine 1960 yılında yerli ortaklık ile başladı, 1986 yılından itibaren kendi adıyla devam etti. Bugün İstanbul, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Kocaeli ve İzmir’de 600’den fazla çalışanı var.
Cargill’in Türkiye’deki faaliyetleri şöyle: Nişasta ve tatlandırıcı üretimi ve satışı; Yenilebilir bitkisel yağ üretimi ve satışı; Oleo-kimyasal ve bio-endüstriyel ürünlerin üretimi ve satışı; Kakao ve çikolata ürünleri satışı; Kıvam verici çözüm ürünlerinin satışı; Hayvan beslenmesine ait premiks, temel karışım ve özel ürünlerin üretim ve satışı.
GDO’lu tohum başta olmak üzere tarımda birçok tartışmalı uygulamaya imza atan gıda tekeli, “dünyanın besin ihtiyacını karşıladıklarını” ileri sürüyor.