Eğitim Emekçileri Ne Susarız, Ne Boyun Eğeriz

0 348
image_pdf

Eğitim Sen tarafından başlatılan “Öğretmen Dünyayı Değiştirir” kampanyası kapsamındaki etkinliğin valilik, kaymakamlık ve emniyet tarafından yasaklanması Bakırköy Meydanı’nda protesto edildi

KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun Bakırköy Meydanı’nda 83 haftadır devam eden “KHK’lar Gidecek Biz Kalacağız” eylemi ve Eğitim Sen tarafından başlatılan “Öğretmen Dünyayı Değiştirir” kampanyası kapsamında dün (6 Ekim) ortak bir basın açıklaması yapıldı. Eyleme Eğitim Sen Genel Sekreteri Aysun Oral da katıldı.

Eğitim Sen tarafından başlatılan “Öğretmen Dünyayı Değiştirir” kampanyası kapsamında Eğitim Sen İstanbul Şubelerinin Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapmayı planladığı etkinliğin valilik, kaymakamlık ve emniyet tarafından yasaklanması yapılan açıklama ile protesto edildi.

“Ne susarız, ne boyun eğeriz”

Eğitim emekçileri, yasaklamanın ederek şunları söyledi:

“Eğitim Sen İstanbul Şubeleri olarak bugün burada 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nün sadece bir kutlama günü olmadığını, dayanışma ve mücadele günü olduğunu anlatmak için yapmak istediğimiz etkinliği, başta İstanbul Emniyet Müdürlüğü, güvenlik gerekçesini bahane ederek yasaklamıştır. Öğretmeninin yaşam hikayesinden, öğretmeninin şiirinden, öğretmeninin müziğinden korkan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Güvenlik gerekçesini kabul etmeyip ısrarla Valiliğe 5 Ekim’i yasaklamanın ne anlaşılır ne de kabul edilebilir olduğunu iletmemiz üzerine bu seferde Bakırköy Kaymakamlığı ve Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü üzerinden evrak eksikliği gibi hukuksuz değerlendirmeyle bugünkü etkinliğimizi engellediler. Bizi haksız hukuksuz bir şekilde susturmaya çalışanları kınıyor ve onlara sesleniyoruz… Bizi susturamayacaksınız, ne susarız, ne boyun eğeriz, ne de yalvarırız. Bu böyle biline…”

Eylemde yasağa rağmen emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybeden, KHK’larla ihraç edilen, 10 Ekim’de katledilen, barışı savunduğu için tutuklanan öğretmenlerin öyküleri anlatıldı. Eğitim emekçileri haksız-hukuksuz ihraçlara karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Eğitim emekçilerinin talepleri var

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi basın açıklamasında şu talepleri sıraladı:

  • Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, dünyanın her yerinde olduğu gibi öğretmenler günü olarak Dünya Öğretmenler Günü olan 5 Ekim tarihini esas almalı, öğretmenlere hak ettiği değer verilmelidir. 5 Ekim günü tatil ilan edilmelidir.
  • 24 Haziran seçimleri öncesinde verilen sözler tutulmalı, ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalıdır.
  • Başta insanca yaşayacak ücret talebimiz olmak üzere, eğitim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik mağduriyetler giderilmeli, son 16 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. Maaşlarımızda dolar bazında yaşanan kaybı (325 $) karşılamak için net bin 976 TL artış sağlanmalıdır.
  • Ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarı esas alınmalıdır. (3600/60 = 60 TL)
  • Sözleşmeli/ücretli öğretmenlik gibi her türlü güvencesiz istihdam uygulamalarına esnek, kuralsız ve angarya çalışmaya son verilmeli, sözleşmeli öğretmenlerin tamamı kadroya geçirilmelidir.
  • Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında, bir maaş tutarında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim ve bilim emekçilerine ödenmelidir.
  • Dünya öğretmenleri açısından bir toplusözleşme niteliğinde olan ve Türkiye’nin de imzaladığı “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” eksiksiz olarak hayata geçirilmelidir.
  • OHAL KHK’leri ile gerçekleştirilen hukuksuz ihraçlar iptal edilmeli, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir.
  • OHAL KHK’leri ile ihraç edilen kamu emekçilerinin yaşadığı mağduriyeti arttıran her türlü yasal ve fiili engel kaldırılmalı, ihraç edilen kamu emekçilerinin kendilerini savunma hakkı ile ilgili gerekli hukuki mekanizmalar acilen oluşturulmalıdır.
  • Çalışırken alınan ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmelidir.
  • Ataması yapılmayan öğretmenler istihdam sorunu çözülmeli, tüm branşlara eşit değer veren adaletli istihdam sağlanmalı, MEB’ in ihtiyaç sayısı olarak açıkladığı 117 bin öğretmen ataması bir an önce yapılmalıdır.
  • Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmelidir.
  • Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplu sözleşme düzenin yaratılması sağlanmalıdır.
image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.