Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyalarından 72’si hakkında “takipsizlik” kararı verildi. 7’si hakkında ise “Daimi Arama Kararı” alındı.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4 -12 Eylül 2015 ve 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında aralarında çok sayıda çocuk ve yaşlının da bulunduğu yaşamını yitiren kişilerin ölümlerine ilişkin açılan soruşturma dosyaları bir bir kapatılıyor.
14 YAŞINDAKİ HASAN AYAZ ‘ÖRGÜT ÜYESİ’ İLAN EDİLDİ
Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyalarından 72’si hakkında “takipsizlik” kararı verildi. Verilen kararların birçoğu ise, yaşamını yitiren kişilerin “örgüt üyesi” olduğu iddiasına dayandırıldı. 14 yaşındaki Hasan Ayaz’ı bile “örgüt üyesi” ilan ederek, ölümüne ilişkin dosyayı “takipsizlikle” sonuçlandıran savcılık, neredeyse tüm dosyalarda, “Operasyonlarda orantılılık ilkesinin gerçekleştirildiği kanaatine” vardı.
Savcılığın, verdiği kararlarda ölümlerin “hukuka uygun” bir şekilde gerçekleştiğini savunması ise dikkat çekti. “Takipsizlik”le sonuçlanan bazı soruşturma dosyalarında ise, ölümlerin doğal ölüm olduğu savunularak, yetkililere ölümle ilgili kusur izafe etmenin mümkün olmadığı kaydedildi.
DAİMİ ARAMA KARARI ALINDI
Bugüne kadar söz konusu dosyalardan 7’si hakkında ise, faillerin bulunamadığı ileri sürülerek “Daimi Arama Kararı” alındı. İlk yasakta vurularak öldürülen 53 yaşındaki Meryem Süne, 75 yaşındaki Mehmet Erdoğan, cenazesi derin dondurucuda muhafaza edilen 10 yaşındaki Cemile Çagırga ile 9 yaşındaki Selman Ağar ve 13 yaşındaki Hakkı Külte bu isimlerden bazıları.
HÜSEYİN ERTENE DOSYASI DA FAİLİ MEÇHUL
Son olarak, 16 yaşındaki Hüseyin Ertene’nin ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma hakkında da, “Daimi Arama Kararı” verildiği ve dosyanın zamanaşımına bırakıldığı öğrenildi. “Çocuğu kasten öldürmek” gerekçesiyle başlatılan soruşturma dosyası zamanaşımı süresi ise 30 yıl, yani 28 Aralık 2045 olarak belirlendi. Ertene’nin ölümünü, “nereden geldiği tespit edilemeyen bir kurşunun vücuduna isabet etmesi” olarak açıklayan savcılık, kararında ise şu ifadelere yer verdi: “Yapılan tüm araştırmalara rağmen faillerin tespit edilemediği anlaşılmakla evrakın daimi aramaya alınması gerekmiştir.”
Tüm bunların yanı sıra, halen çok sayıda dosya soruşturma aşamasında. Birkaç dosya hakkında gizlilik kararı olduğu öğrenilirken, birçok dosyanın akıbeti hakkında ise herhangi bir bilgi elde edinilmedi.