Maltepe Belediyesi işçileri insanca yaşanacak ücret için grevde

0 13
image_pdf

Maltepe Belediyesi işçileri, grevlerinin ilk gününde yüzde 47 zam teklif edildiğini iddia eden Belediye Başkanı Ali Kılıç’a tepki gösterdi, teklifin böyle olmadığını belirtti.

Maltepe Belediyesinde belediye yönetiminin düşük zam dayatmasına karşı greve çıkan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube üyesi işçiler grevlerinin ilk gününde. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, daha önce Kadıköy Belediyesinde olduğu gibi, işçilerin ücretlerini ve zam oranlarını çarpıtarak verip yüzde 47 zam teklif edildiğini iddia ederken işçiler, bunun gerçeği yansıtmadığını insanca yaşayacak bir ücret istediklerini söyledi.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube üyesi Maltepe Belediyesi işçileri toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için saat 00.01 itibariyle greve çıktı. İşçiler, işyerlerine grev pankartını astı, çöp kamyonları sokaklardan şantiyelere çekildi.

İşçiler öğle saatlerinde Maltepe Belediye Başkanlığı önünde toplandı. Burada açıklama yapan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, “Belediye yönetimi işçilerin haklı mücadelesini zayıflamaya çalışmaktadır” dedi.

DOLGUN: YÜZDE 47 GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Maltepe Belediyesinde 93 kişinin yasal asgari ücret olan brüt 119 TL günlük ücretle, yaklaşık 450 işçinin ise günlük brüt 123 TL ile çalıştığını vurgulayan Dolgun, “Taban ücrete yüzde 40’ın üzerinde zam yaptığını belirten belediye yönetiminin bu teklifinden etkilenen yalnızca 35 kişidir. Ücret zammı olarak herkese günlük 11 TL brüt zam teklif edilmiştir. Bu teklifin oransal karşılığı yüzde 5 ile yüzde 8 arasındadır. Belediye yönetimi üstelik bu zam teklifini 18 ay için geçerli olacak şekilde önermiştir. Toplu sözleşmelerde yıllık ya da altışar aylık zam düzenlemeleri yapılırken belediye yönetimi aklımızla alay edercesine bize 18 ay boyunca geçerli olacak bir teklifle gelmiştir. Sosyal haklarımıza ise yemek parasına günlük brüt 2 TL, yol parasına günlük brüt 1.5 TL, aylık yakacak yardımına ise brüt 20 TL önermiştir. Belediye yönetiminin önerdiği ve bizlerin kabul etmesini beklediği teklifin tamamı budur” dedi.

Dolgun, 6 aydır devam eden TİS masasında “haftalık 40 saat çalışma”, “disiplin kurulu” gibi geçen yıl imzalanıp uygulamaya konulan, işçilerin kazanılmış haklarının da bypass edilmek istendiğini ifade etti. Dolgun, “Sendika olarak bu konuda da tavrımız nettir. Emekçilerimizin kazanılmış hakları tartışmaya kapalıdır” diye konuştu.

‘SEFALET ÜCRETİNE BAŞ EĞMEYECEĞİZ’

“İnsanca bir yaşam için kredi taksitlerimizi ödeyebilecek, evimizi geçindirebilecek, okula giden çocuklarımızın cebine harçlık koyabilecek bir maaş istiyoruz” diyen Yenigül Özen Dolgun şöyle devam etti:

“Biz de sizler gibi pandeminin ağır ekonomik yükü altında eziliyoruz. Sizler gibi çarşıya, pazara çıktığımızda cebimizdeki para, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Sizler gibi çocuklarımıza rahat ve güvenli bir gelecek kurmak istiyoruz. Ancak kredi borçlarımız boyumuzu aştı. Birçoğumuzun maaşlarında haciz uygulaması bulunuyor. Çünkü bizler 3 bin 600 TL maaşla ay sonunu getirmeye çalışıyoruz. Bu maaşla ev geçindirmeye, çocuklarımızın eğitimini aksatmamaya çalışıyoruz. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi belediye yönetimi pandemiyi bahane ederek maaşlarımız üzerinden tasarruf sağlamak için kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Sigorta primlerimizin yarısından fazlası buhar olmuş durumda. 3 yılı aşkın süredir günlük 9.66 TL yemek parası ile karnımızı doyurmaya, 6 TL yol parası ile her gün işe gidip gelmeye çalışıyoruz. Bugün en ucuz esnaf lokantasında bir tas çorba bile 10 TL’ye satılıyor. Tek taşıtla aktarmasız işe gidip gelmek için İstanbulkart’tan 7 TL ücret kesilirken bir aktarma ile bu ücret 12 TL’ye çıkıyor. Adaletsiz vergi oranlarıyla ücretleri hızla eriyen emekçiler, bir yandan da hükümetin zam fırtınasıyla da mücadele etmek durumunda kalmaktadır. 2020’nin ilk ayında 5 litrelik ayçiçeği yağı 35-40 TL iken 2021’in aynı ayında 5 litrelik ayçiçeği yağı 70-75 TL’ye yükselmiş, elektrik ve doğal gaza yüzde 35 zam gelmiştir.”

Grev sürecinde Maltepe’de yaşayanlardan destek ve anlayış beklediklerini belirten Dolgun, “Aynı havayı soluduğumuz sürece bugün bizlere yapılan haksızlık yarın başkaları tarafından sizlere de yapılabilir. Bu vesileyle; ülkemizin dört bir yanında emeği, ekmeği ve demokrasi için mücadele veren, işçi sınıfı mücadelesine ışık olan dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında olan işçi mücadelesini selamlıyoruz. Bize dayatılan bu sefalet ücretine baş eğmeyeceğiz” dedi.

BELEDİYENİN TEKLİFİ VE İŞÇİLERİN İSTEDİĞİ NE?

Maltepe Belediyesi yönetimi taban ücretin brüt 123 liradan 125 liraya çıkarılmasını ve 11 lira zam yapılmasını teklif ederken işçiler brüt 180 liraya çıkarılmasını istiyor.

Belediye 14 lira 85 kuruşluk yemek ücretine 2 lira 15 kuruş zam teklif ederken, işçiler 40 lira istiyor.
Belediye 8 lira 50 kuruş olan yol ücretine 1 buçuk lira zam yapılmasını teklif ederken işçiler aylık tam seyahat kartı parası olan 275 liraya çıkarılmasını istiyor.

112 günlük ikramiye, Kurban ve Ramazan bayramlarında 400 ve 300 TL verilmesi de işçilerin talepleri arasında.

İşçi temsilcileri bu rakamlar üzerinden pazarlık yapılabileceğini söylüyor.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.