Kadınlar şiddete karşı sözlerini de mücadelerini de büyütüyor

0 19
image_pdf
Kadınlar, 25 Kasım kapsamında bir çok kentte şiddete karşı eylem düzenledi. Sözlerini de mücadelelerini de birleştiren kadınlar, “Tek bir kız kardeşimizi yalnız bırakmamak için bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenlendi.
DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma Ve Uygulama Merkezi, baronun adli hizmet binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Baro yöneticisi Berivan Turan, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürürlükte bulunan yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinde, ihlal ve ihmaller zincirinin kollukta başlayıp yargıya kadar uzadığını söyledi. Kadına yönelik her türlü şiddetle mücadelede toplumun her kesimini dayanışmaya davet eden Turan, “Şiddetin son bulduğu bir dünya ümidiyle eşit bir yaşamı savunuyor ve bu anlamda hukuksal mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.
‘ZİHNİYET DEĞİŞMELİ’
Kolluk güçlerinin başvuru süreçlerini etkin yürütülmediğine değinen Turan, “Kadına yönelik şiddetin son bulması için temel çözüm yolu, yasalarda ve yaşamın her alanında eşitliğin hayata geçirilmesi, yasaların uygulanması ve mevcut toplumsal zihniyetin değiştirilmesidir. Bu bağlamda, devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesinin yanında, bu mücadelenin toplumsal düzeyde, genele yayılarak, etkin ve istikrarlı bir biçimde yürütülmesi gerekmektedir” diye konuştu.
‘KADINA ŞİDDET POLİTİKTİR’
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Kadın Kolları da il binası önünde basın açıklaması yaptı. CHP’li kadınlar, kadına şiddete son verilmesi için dövizler açtı. Açıklama yapan CHP’li kadınlar, kadına şiddetin politik olduğunu hatırlatarak, “Bu yıl 25 Kasım pandemi koşullarının gölgesinde karşılıyoruz Ancak hepimiz biliyoruz ki, ülkemizde kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve hak ihlalleri artarak devam ediyor. Kadınlar şiddete, istismara, yoksulluğa, güvencesizliğe sıkıştırılmış hayatlar yaşıyor Pandemi döneminde bu sorunların daha da büyümesi yetmezmiş gibi kazanılmış haklarımıza dahi göz diken, kadınları ‘fitrat ve kader’ arasına sıkıştıran bir iktidarla mücadele ediyoruz. Kadınlar kıyafetinden kaç çocuk doğuracağına, nafaka hakkından İstanbul Sözleşmesi’ne kadar uzanan ellere, gereken cevabı her gün büyüttüğümüz örgütlü mücadelemiz ile veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. ‘Kadına yönelik şiddet politiktir’ diye haykırmayı sürdüreceğiz. Yaşamın her köşesini sevgiyle, barışla, kardeşlikle, güvenli bir gelecekle donatacağız El ele verip, önce eril zihniyeti sonra dünyayı değiştireceğiz. Cesaret biziz. Azim biziz. Emek biziz, biz kadınlarız. Biz her iki kişiden biriyiz” dedi.
‘DURMUYORUZ, SUSMUYORUZ’
Diyarbakır Deva Partisi İl Kadın Politikaları Başkanlığı da partisinin il binasında 25 Kasım’a ilişkin açıklama yaptı. Yapılmak istenen yasal düzenlemelerin kadınların daha da sindirmeye yönelik politikalar olduğu vurgulanan açıklamada, “Bugün Mirabel kardeşlerimizin kelebekleri kadınlarımızın çığlığına kondu. Artık durmuyoruz susmuyoruz. Mevcut tüm iktidarların ve güç odaklarının kadını hayatını hiçe sayan uygulamalarını ve kadınların değersizleştirmesine yönelik politikalarını kınıyoruz. Kadına yönelik her türlü şiddete cevaz veren, bu şiddeti sistematik hale getiren kişi ve kurumlara karşı ortak politikalar belirlenmeli, bilinçlendirmeye yönelik eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmeli, kadınların hak ve özgürlüklerine dair yasal düzenlemelere hız kazandırılmalıdır” diye belirtildi.
URFA 
Urfa İl Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Ahmet Bahcıvan İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Basın metninin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticisi Selma Ateş tarafından okundu. “İstanbul sözleşmesi yaşatır haklarımızdan ve yaşamımızda vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “Jin jiyane jiyanê nekuje” , “Koruma aklama yargıla” , “Boşanmayı değil cinayeti engelle” ve “Öldüren sevgiye hayır” dövizleri taşındı.
Platform adına basın açıklamasında konuşan Selma Ateş, kadınlar olarak şiddetin karşısında mücadele edeceklerini vurguladı.
Açıklama, “Jin jiyan azadî ” sloganları eşliğinde son buldu.
DERSİM  
Dersim Kadın Platformu üyeleri, “Erkek devlet şiddetine karşı mücadeledeyiz” sloganıyla Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya geldi. “Şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede” yazılı pankartı açan kadınlar, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Gülistan Doku nerede?”, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” dövizleri taşıdı. Kadınlar, “Jin jîyan azadî”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı.
Platform adına açıklama yapan Fatoş Taşkale, kadınların, dünyanın her yerinde fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığını belirterek, “Her güne yeni bir ölüm, şiddet, taciz ya da tecavüz olayı ile uyanır olduk. Kadınlar lehine imzalanan ulusal ve uluslararası sözleşmelere uyulmadığı gibi, cezasızlık ve haksız tahrik indirimi gibi cezai uygulamalar, kadına yönelik her türlü şiddet taciz tecavüzde erkekleri güçlendiriyor, teşvik ediyor, koruyor. Son bir yılda platformumuza yapılan başvurular ve taşınan olaylar bile tablonun ne kadar ağır olduğunun bir göstergesi durumundadır. Bizler tek bir kız kardeşimizi yalnız bırakmamak için bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.
326 gündür kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku ise, kardeşinin kayboluşundan sorumlu olan herkesin hesap vereceğini söyledi. İlk günden bu yana kardeşi için açıklama yapılmaması için yetkililerin baskı kurduklarını dile getiren abla Doku, şunları söyledi: “Bir kadın cinayeti 47 yıl sonra ortaya çıktı. Engin Yücel şunu zannetmesin. Bana bu saatten sonra durmak, nefes almak yok. Onlara da olmayacak. Gülistan Doku’yu bulacağım ve bize bunları çektirenler cezalandırılacak”
İSTANBUL
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Fatih’te bulunan Beyazıt Meydanı’nda açıklama yaptı. Pandemi nedeniyle sembolik katılımla açıklamada “Haklarımız ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz 25 Kasım’da alanlardayız” pankartı açıldı.
Açıklamayı Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu Üyesi Arzu Acar okudu. “Devletin tüm olanaklarının şiddeti önlemesi için kullanılması gerekirken failler korunuyor, kadın kazanımları yok sayılıyor, nafaka hakkı gaspı ve arabulucuk önümüze seriliyor” diyen Acar, kadın dayanışması ile kazanacaklarını söyledi. Yılmadan ve bıkmadan isyanlarını haykırdıklarının altını çizen Acar, “Şiddet münferit değil politiktir. Önlenmesinin en önemli yolu toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından geçer” diye belirtti.
DİSK TALEPLERİNİ AÇIKLADI 
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Beşiktaş’ta bulunan genel merkez binaları önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve bir çok kadın katıldı. “Kadına yönelik şiddete cinsel tacize mobbinge sessiz kalma” ve “İstanbul sözleşmesine dokunma, 6284’ü uygula ILO 190’I onayla” pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ve “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atıldı. Açıklamayı Arzu Çerkezoğlu okudu.
Çerkezoğlu, şiddet ve tacizden, ekonomik krizden ve pandeminin yıkıcı etkilerinden korunması için kadınların taleplerini şu sekilde sıraladı: ” * İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sa7yılı kanun uygulansın
* ILO’nun geçen yıl kabul ettiği 190 no.lu ‘İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi’ Sözleşmesi ülkemiz tarafından da onaylansın!
* İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır. Covid-19 pandemisinin yarattığı krizden en çok etkilenen sektörlerde iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler geliştirilmelidir.
* Salgın süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır. Tüm işyerlerinde, hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş ve üzerinde olanlar Covid-19 salgını süresince idari izinli sayılmalıdır.
* Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.
* Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.”
ALANLARA ÇAĞRI
Acar, son olarak her türlü baskıya karşı yaşamı savunmak için sokaklarda olacaklarını belirtirken “Her türlü krizi fırsata çevirenlerden hesap soracağız. Nasıl yaşayacağımızı söyleyenlere karşı sınırları aşacağız. Vazgeçmiyoruz, alanlarda hesap sormaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
İZMİR
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel İş) İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu, 25 Kasım kapsamında basın açıklaması düzenledi. Konak ilçesinde bulunan eski Sümerbank önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada konuşan Genel İş 2 No’lu Şube Yöneticisi Zeynep Zarıçlar okudu.
Salgın sürecinde yaşanan ekonomik kriz, cinsiyet eşitsizliğini de artığını belirten Zarıçlar, “Ülkemizde kadın emeği konusunda yaşanan sorunlar, salgın sürecinde giderek daha da kötüleşti. Biz kadınların her alanda mücadele ettiğimiz şiddetten ,tacizden, ekonomik krizden ve pandeminin yıkıcı etkilerinden korunmamız için yapılması gerekenler bellidir. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulansın. Kadını ezen, yok sayan, ötekileştiren, öldüren her türlü ideolojinin karşısında; haklı mücadelemizde ön safta kız kardeşlerimizle sesimizi ve sözümüzü büyütmeye kararlıyız” diye belirtti.
SOKAKTAYIZ’
Buca Kadın Platformu da, Çevik Bir Meydanı’nda açıklama yaptı. Eylemde konuşan platform üyesi Hülya Altın, “Bugün hala çadırlarda yaşamını sürdürmeye çalışan kadınların yükü kat be kat artırmıştır. Deprem değil bina öldürür gerçeği yetkililerin aymazlığı ile her seferinde ölüm olarak karşımıza çıktığı için buradayız” dedi.
Dikili ilçesinde bulunan Atatürk Meydanı’nda biraya gelen kadınlar ise,  “Işık, Zümrüt, Çilem ve katledilen tüm kadınlar için sokaktayız” diyerek şiddete karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.
ADANA 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında “Adana İli 2020 Yılı Kadın Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Dernek binasında düzenlenen toplantıda, raporu İHD Adana Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Baran Öner okudu.
Yılın ilk 10 ayında şiddet başvurularında yüzde 37’lik bir artış olduğunu belirten Öner, “Bianet 2020 Erkek Şiddeti Çetelesi verilerine göre, erkekler 2020 yılının ilk 10 ayında en az 230 kadını öldürmüş, en az 670 kadına şiddet uygulamış, en az 71 kadına tecavüz etmiş, en az 498 kadını seks işçiliğine zorlamıştır. Dünya Ekonomik Formu (WEF) 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu’na göre, Türkiye 153 ülke arasında 130. sıradadır. Dünyada, Türkiye’nin de yer aldığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi yüzde 60,5 ile cinsiyet eşitliği konusunda en geride yer almaktadır. Rapora göre, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için 100 yıl, eşit ücrete sahip olması için 257 yıl geçmesi gerekir” dedi.
ADANA’DA HAK İHLALLERİ 
Öner, Adana’da tespit ettikleri kadın hak ihlalleri ile ilgili verileri şöyle sıraladı: “* 10 kadın öldürüldü. 4 kadın intihar etti. 2 kadın intihara teşebbüs etti. Bin 133 kadın eşi tarafından yaralandı. 2 bin 138 kadın eşinin hakaret-tehditlerine uğradı. 63 kadın eşinin cinsel saldırısına uğradı. 2 kadın tecavüze uğradı.”
ADANA BAROSU 
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında yazılı açıklama yaptı. Kadına yönelik eşitsizliğin ve şiddetin daha da tırmandığına dikkat çekilen açıklamada, yasalar eksiksiz olarak uygulanıncaya kadar tüm kamu kurum ve kuruluşların takipçisi olunacağı belirtilerek, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelenin devam edeceği vurgulandı.
DİSK’TEN AÇIKLAMA 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Adana Şubesi,  25 Kasım etkinlikleri kapsamında Gençlik Meydanı’nda açıklama yaparak, kazanılmış hakları için mücadele edeceklerini belirtti.
HATAY
İHD İskenderun Şubesi de, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında sendika binalarında basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan İHD İskenderun Şube Başkan Yardımcısı Ayten Kılınç, 25 Kasım’ın önemine değinerek, “Kadın yönelik şiddete karşı mücadele etmeliyiz. İktidar, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulasın. Kadına yönelik şiddete karşı en etkili yolun kadınların mücadelesi olduğunu ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtmek isteriz” dedi.
İskenderun Kadın Platformu’nun düzenlediği açıklamada konuşan Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert, dünya genelinde her gün en az 137 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirterek, “Kadına karşı sistematik şiddet eziyettir, işkencedir. İşkence ve eziyet insanlığa karşı suçtur” dedi.
Sert, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için atılması gereken 12 adımı şöyle sıraladı:
“*Ayrımcılık ve şiddeti kınayın, suç olduğunu açıklayın.
*Şiddeti önlemek için tedbir alın.
*Şiddete karşı destek mekanizmaları oluşturun.
*Risk altındakileri koruyun.
*Yasaları uygulayın.
*Polis, savcılık hizmetleri ve yargının etkinliğini artırın.
*Adli işlemlerde mağdurları destekleyin ve koruyun.
*Kapsamlı ve eşgüdümlü politikalar tasarlayın.
*Sığınmacılar konusunda özenli davranın.
*Çocukların özel ihtiyaçlarını karşılayın.
*STK’ları destekleyin.
*Şiddet verilerini toplayın, araştırmaları destekleyin.”
image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.