Kadıköy’de, Şilili kadınların, erkek şiddetini protesto etmek için düzenlediği “Las Tesis”i sergiledikten sonra gözaltına alınan kadınlar “adli kontrol” şartı ile serbest bırakıldı.
Şilili feminist kolektif Las Tesis aktivistlerinin erkek şiddetine yönelik başlattığı ve giderek tüm dünyaya yayılan dansı Türkiye’de de gerçekleştirmek için dün (8 Aralık) bir araya gelen kadınlara polis tarafından müdahale edilmişti.
Bu sırada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Ayşen Ece Kavas, Yaprak Okatalı ve Sevda Yeniköylü’yü gözaltına aldı.
Kadınlar bugün adliyeye çıkarılırken, hepsi “adli kontrol” ile serbest bırakıldı.
- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Twitter üzerinden yaptığı açıklama
Gözaltındaki tüm kadınlar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Arkadaşlarımızı aldık!Adli kontrolü esas faillere uygulamayanlar,
İfade alıp salıverenler,
Adli kontrol verdiğiniz kadın hareketi, şiddet uygulayan erkeklerden daha mı zararlı?Suçlu kim biliyoruz ve yeneceğiz! pic.twitter.com/tjfzy9Gm2W
— Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (@KadinCinayeti) December 9, 2019
- Barolardan ortak açıklama ve tepki
Türkiye Barolar Birliği, 81 ilin baro başkanlıkları ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) da polis müdahalesi ve kadınların gözaltına alınmasına dair ortak bir açıklama yaptı.
“Ülkemizde kadın cinayetlerinin hızla arttığı bir dönemde, son olarak birkaç gün önce tanımadığı bir cezaevi firarisi tarafından öldürülen Ceren Özdemir’in katledilmesinin üzüntüsünü ve dehşetini yaşadığımız bir süreçte, kadına karşı şiddeti protesto etmek amacıyla, kadınlar tarafından İstanbul’da yapılan barışçıl bir gösteriye güvenlik güçlerince yapılan müdahaleyi kınıyoruz.
Kadın cinayetlerine karşı yapılan haklı ve barışçıl bir toplantıya yönelik şiddet içeren bu müdahale ve gözaltılar, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesidir. Kadın cinayetlerine karşı yaşam hakkını savunmak, şiddeti protesto etmek, sorumluları göreve çağırmak demokratik bir hakkın kullanılmasıdır.
Tüm dünyada kadına karşı şiddetin simgesi haline gelen bir dans gösterisinin, polis tarafından şiddet kullanılarak dağıtılması ve göstericilerin ters kelepçe takılarak gözaltına alınmaları kabul edilemez.
Kadına yönelen şiddeti önlemek, devletimizin yükümlülüğüdür. Bu doğrultuda, dayanışma gösterilmesi gereken kadınlara, kolluk güçlerinin ve talimat verenlerin uygulamış olduğu şiddeti kınıyor, gözaltına alınanların hemen salıverilmesini talep ediyoruz.
Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve TÜBAKKOM olarak, kadına karşı şiddetin önlenmesi için haklı taleplerimizi dile getiriyor, mücadelemizi yılmadan sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.”