Fırtına İnisiyatifi : nice kayıplardan sonra gelen yargı kararlarını zoraki bir tebessümle karşıladıklarını belirtti

0 148
image_pdf

Doğu Karadeniz yaylalarını talan açan Yeşil Yol projesinin yürütmesi durduruldu. Yargı sürecinin uzadığı 5 yılda ise büyük tahribat yaşandı. Fırtına İnisiyatifi yargı kararlarının gereklerinin kayıtsız-şartsız derhal yerine getirilmesi gerektiğini belirterek “Yeşil yol, yayla koridoru’ projesi hilafsız, ‘amasız’ şekilde gündemden kaldırılmalıdır. İdare, yargı kararlarını dolanmak için farklı isimler altında yeni projeleri hayata geçirmekten vazgeçmelidir” dedi

Yeşil Yol’la ilgili 5 yıllık davalar maratonunun bu aşamasında mahkemeler, projenin ve yapılan yolların; Kaçkarların, Fırtına Vadisi’nin ekolojisini ciddi şekilde bozduğuna hükmetti. DOKAP’ın “yeşil yol projesi”nin yaylaların varlığını tehdit ettiği, hiçbir kamusal yararı olmadığı ve hukuka aykırılığı ilk defa, bu denli açık şekilde yargı kararlarıyla deklare edildi.

  • “Yeşil Yol”a ait imar planlarının yürütmesi durduruldu

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2 ilâ 3 bin metre rakımda, Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan yolların, yaylaların varlığını yok edeceğine karar verdi. Bu gerekçeyle de “Yeşil Yol, Yayla Koridoru” olarak anılan projeye ait 1/100.000’lik Çevre Düzeni Plan kararlarını durdurdu.

Fırtına İnisiyatifi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu kararın Samsun’dan Artvin’e kadar 7 ili kapsayan 2 bin 700 km’lik Yeşil Yol projesini tamamıyla durdurmuş bulunduğunu belirtti.

Samsun Bölge İdare Mahkemeleri de, 2015’den bu yana süren ‘Yeşil Yol davalarına’ konu yolların (Ayder-Kavrun-Samistal yaylaları arası, Hazindağ-Samistal yaylaları arası ve Huser-Avusor yaylaları arası) iptaline karar verdi. Yolların, Kaçkarların ekolojik yapısını merasıyla, ormanıyla, dereleriyle büyük bir yıkıma uğrattığına ve doğal sit alanı ve milli park olan bölgenin tehlike altında olduğuna hükmedildi.

  • Bölgenin yıkımı için ellerinden geleni artlarına koymadılar

Bu süreçte 5 yıldır aralıksız süren yol inşaatları yaylaları/dağları parçaladı, mera alanlarını böldü, hayvancılığı hobi düzeyine indirdi. Yaylalarda da uygulanan imar barışı, buraları adeta kasabalara dönüştürdü: geleneksel, otantik mimari betona boğuldu, yoğun araç trafiğine ve kitlesel insan akışına maruz kaldı. Orman içinde açılan yollar doğal yaşlı ormanlarda ve yaban hayatında büyük yıkımlara yol açtı. Google haritalarıyla yapılan yollar, Fırtına ve Hala derelerini besleyen irili ufaklı yüzlerce ırmağın, su yollarının tükenmesine neden oldu.

Fırtına İnisiyatifi, yayımladığı açıklamada, nice kayıplardan sonra gelen yargı kararlarını zoraki bir tebessümle karşıladıklarını belirterek “Yüzlerce sayfalık bilirkişi raporları; Kaçkarlara, Fırtına vadisine bu surette müdahale edilmemesi gerektiğinin altını defalarca çizdi. Buna karşın, hakimler uzun süre bu tespitler yokmuşçasına karar alma süreçlerini uzattılar; yargılama kafkavari bir girdapta ilerledi. Nihayetinde adalet tanrıçasının gözleri açıldı” dedi.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.