AKP 5 Yıl Aradan Sonra “Üçüncü Yargı Paketi” İçin HDP’yi Ziyaret Etti

0 146
image_pdf

AKP, çözüm sürecinin sona ermesinden sonra ilk defa HDP’yi ziyaret etti. AKP, “Üçüncü Yargı Paketi” kapsamında getirdiği infaz indirimiyle ilgili düzenlemeye ilişkin Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etti. Siyasi partilerle yapılacak görüşme sonrası düzenlemeye son halini vereceğini açıklayan AKP, bu kapsamda 5 yıl sonra ilk defa HDP’nin Meclis Grubu’nu da ziyaret etti.

  • EN SON GÖRÜŞME 2015’TE YAPILMIŞTI

AKP’nin HDP’ye yaptığı en son ziyaret, 15 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşmişti. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon çalışmaları kapsamında HDP Genel Merkezi’ni ziyaret etmişti. Davutoğlu’nun heyetinde Dolmabahçe Mutabakatının açıklanmasında yer alan Efkan Ala ve Yalçın Akdoğan da vardı.

HDP heyetinde ise dönemin Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile yine Dolmabahçe Mutabakatı açıklamasında yer alan Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken bulunuyordu. Yaklaşık iki saat süren görüşme, koalisyon süreci nedeniyle yapılsa da temel gündem PKK Lideri Abdullah Öcalan ile devlet arasında yürütülen ancak 5 Nisan 2015’ten sonra sonlandırılan diyalog süreci olmuştu.

  • GÖRÜŞME 1 SAAT SÜRDÜ

Yapılan görüşmede, AKP heyetinde Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Cahit Özkan, Adalet Komisyon üyeleri ile Adalet Bakanlığı temsilcileri yer aldı. Heyet, HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü ve Meclis Adalet Komisyon Üyesi Abdullah Koç tarafından karşılandı. Yapılan görüşme, yaklaşık bir saat sürdü.

  • HDP’DEN AÇIKLAMA

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, görüşmenin detaylarını ve sundukları önerilere dair bilgi verdi. AKP heyetinin, infaz düzenlemesiyle ilgili basına yansıyan bir taslak metnini kendilerine sunduklarını belirten Beştaş, ancak bu taslağı kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Heyetin, partilerle yapılacak görüşmeler ve alınan öneriler sonucunda taslağın olgunlaştırılacağını söylediğini aktaran Beştaş, görüşmede önerilerini sunduklarını, önerilerini ayrıca yazılı olarak da ileteceklerinin bilgisini verdi.

  • CEZAEVLERİNİN DURUMUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Koronavirüs salgını nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin can güvenliğinin tehdit altında olduğuna dikkati çeken Beştaş, heyete risk altında bulunan cezaevlerinin boşaltılması taleplerini ilettiklerini söyledi. Beştaş, görüşmede heyete ilettikleri itiraz ve önerilerini, “Siyasi suçların kapsam dışı bırakılması asla kabul edilemez, etmiyoruz. Uyuşturucu ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara indirim geliyor ama siyasi suçlar, yazan, konuşan, basın açıklaması yapan, tweet atan kapsam dışı tutuluyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Dışarıya öncelikle çıkması gerekenler; düşüncelerinden dolayı, haber yaptıklarından dolayı, siyaset yaptıklarından dolayı içerde olanlara dair bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade ettik. Ayrıca infazda eşitlik mutlak derecede zorunludur. Bu konudaki ayrımı kabul etmiyoruz” şeklinde aktardı.

  • TERÖR TANIMI DEĞİŞMELİ

Heyete, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) değişiklik yapılması gerektiğini yönünde önerilerini ilettiklerini belirten Beştaş, şunları söyledi: “’Terör’ tanımı mutlak suretle değişmeli dedik. Sonuçta ‘terör’ tanımı her şeyi kapsıyor. Her şey ‘terör’ eylemi olarak nitelendiriliyor. Ayrıca Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100’üncü maddesine, sadece hükümlülerin değil, tutuklularla ilgili de bir fıkranın eklenmesi gerekiyor. Tutuklu ve hükümlülerin, salgın hastalıklar sürecinde kendilerini tedavi edemeyeceklerini ve koruyamayacaklarını söyledik. Özcesi, uluslararası standartlara uygun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları ışığında ‘terör’ tanımının değişmesi, siyasi saiklerle içeride tutulan on binlerce insanın infaz eşitsizliğini kabul etmeyeceğimizi ve bu konuda esastan bir sorun olduğunu ifade ettik.”

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.