İşçilerin eylemine taşeron firma sahibi de katıldı

0 318
image_pdf

Ücretleri ödenmediği için çalıştıkları inşaatın önünde 37 gündür eylem yapan işçilere, bağlı bulundukları taşeron firmanın sahibi de katıldı.

İstanbul Bostancı’da, Köroğlu Grup İnşaat ve Rising İnşaat Mimarlık ve Restorasyon tarafından yapılan inşaatta çalışan işçiler, ücretleri ödenmeyince 25 Eylül’de iş bıraktı. Aralarında Afgan kökenli yabancı işçilerin de bulunduğu 16 inşaat işçisi, alacaklarının ödenmesi için o günden bu yana çalıştıkları inşaatın önünde eylemde.

Çalışmak için Muş’tan geldiğini söyleyen eylemdeki işçilerden Taner Mutlu, alacakları karşılığında daha önce kendilerine çek ve senet verildiğini, ancak bunların da karşılıksız çıktığını anlattı.

Bu yüzden kimi arkadaşlarının kirasını ödeyemediğini, kimi arkadaşlarının ise konteynerde zor koşullarda yaşamaya çalıştığını belirten Mutlu, şantiyede kalan Afgan işçilere dair ise şunları söyledi: “Afganistan’dan gelmiş savaş mağduru insanlar. Onlar da 3 aydır maaş alamıyorlar. 10 kişinin 3 aylık maaşı toplam 56 bin. Ben bir şekilde arkadaşımdan alır geçinirim veya bir arkadaşımın evinde kalırım ama onlar kimden alıp geçinecek ya da kimin evinde kalacak. Bu yüzden harçlık için günlük yevmiyeye gidiyorlar.”

Eylem başlatma kararı almadan önce işverenle yaptıkları görüşmede alacaklarının bir hafta içerisinde ödeneceği sözü verilmesine rağmen, oyalanmaları üzerine eylem başlattıklarını dile getiren Mutlu, bu yüzden polislerce ifadelerinin alındığını da belirtti.

“Hakkımızı alamıyoruz. Bu nedenle mağduriyet yaşıyoruz. 37 gündür direnişteyiz. Bütün önerilerimize rağmen herhangi bir sonuç alamadık” diyen Mutlu, alacakları ödeninceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

PATRON DA EYLEME KATILDI

37 gündür eylemlerini sürdüren işçilere, kendileri gibi alacaklarını tahsil edemeyen bağlı bulundukları taşeron firma sahibi de katıldı.Adıgüzel Mermer ve İnşaat A.Ş. isimli taşeron firma sahibi Şakir Köni, iş yaptıkları şirketten yaklaşık 700 bin lira alacakları olduğunu ifade etti. Bu alacaklarını tahsil edemediklerini, ‘bugün yarın’ denilerek sürekli oyalandıklarını söyleyen Köni, “Alacaklarımız ödenmeyince biz de işçi arkadaşlarımıza ödeme yapamadık. Emeklerinin karşılığını alamadılar. Firma yetkilileriyle görüştüğümüzde ‘Biz battık, bittik. Gidin adalete başvurun’ diyorlar. Adalete başvuruyoruz ama sonuç alamıyoruz. Neymiş, ‘iflas ettim’ bitti. Defteri kapatmaya götürüyorlar. Mağduriyet yaşıyor, evimize ekmek götüremiyoruz. İşimizi gücümüzü bırakıp, buradaki arkadaşlarla birlikte hakkımızı almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.