Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan ve iş makinelerinde kullanılan hortumları üreten Trelleborg’un iki fabrikasında örgütlü Petrol-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Anlaşmazlık üzerine Petrol-İş üyesi işçiler, taleplerinin karşılanması için greve çıktı. İşçiler sabah erken saatlerde fabrika önünde bir araya geldi. “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz” diyen işçiler şarkılarla oyunlar oynadı, halaylar çekti. İşçiler fabrikanın girişine de “bu iş yerinde grev vardır” yazılı pankart astı.
Fabrika önünde açıklama yapan Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, beş buçuk aylık sözleşme sürecini geride bırakmalarına rağmen anlaşma sağlanamadığını ifade etti. Akyüz, “Müzakereler neticesinde sözleşme bitsin isterdik ancak olmadı. Biz Türkiye gerçeklerine uygun taleplerde bulunduk. Ama anlamadılar, anlamak istemediler” dedi. Grevi bir araç olarak gördüklerini söyleyen Akyüz, “Tamamlayıcı sağlık sigortası istedik. ‘Olmayacak’ dediler. ‘Gelin ücretler konusunda bir yerlere gelelim’ dedik, kabul etmediler. Biz yüzde 37,5 önerdik, masada bize yüzde 23 zam sunuldu. Biz de taleplerimize uzak olduğu için masadan kalktık. Bu grevin kazananı işçi sınıfı olsun. Ekmek, alın teri mücadelesi çocuk oyuncağı değildir. Umarım aklı selim davranırlar” dedi.
Greve destek için Petrol-İş’in örgütlü olduğu diğer fabrikalardan gelen iş yeri temsilcileri de dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.
Süleyman Akyüz’ün açıklamasının ardından Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikaya grev pankartı asıldı.
- ÇARKI ÇEVİREN DİŞLİLERİZ, SİZ DE BUNU GÖRECEKSİNİZ
Greve çıkan Trelleborg işçileri Evrensel’e konuştu.
Osman Demir: Kauçuk hortum, sanayi tipi hortum üretiyoruz. Sektörde sayılı üretim yapan firmalardan biriyiz. İşimiz ağır sanayiye girmese de ağır bir iş. Çinko, karbon monoksit gazıdır, kanserojen maddedir sağlığımıza ciddi zararlar veriyor. Parayı bırakın kendi sağlığımızla ilgili de ciddi sorunlarımız var. 18 yıldır emek veriyoruz. Ama emeğimizin karşılığını ücret olarak alamıyoruz. Günümüz şartları, enflasyon oranı ortada. Biz de ne dedik, ‘İnsanca, onurlu yaşamak istiyoruz’ dedik. Buna uygun olarak zam istedik ama işvereninin tutumunu gördünüz. İşveren bizlere, ‘Karnınız doymasın, bize muhtaç olun’ diyor. Ama bizde,‘Çarkı çeviren dişlileriz, siz de bunu göreceksiniz’ diyerek greve çıktık.
Mustafa Öztürk: 22 yıllık işçiyim. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. Hatta bu iki yıllık süreçteki mağduriyetlerimizi karşılasın bu bile yeterli. Doğalgaza,gıdaya yüzde 100’e yakın zam geldi. Bizim istediğimiz yüzde 37 zam. Uçuk kaçık bir zam mı?
Şükrü Sungur: Fabrikaya yeni girdim. İlk defa sendikalı bir yerde çalışıyorum. Sendikalı olduğumuz için çalışma ortamımız gayet güzeldi. Dayanışma içerisindeydik. Sonuçlar için burada bekliyoruz. Bu dayanışmayla kazanacağız.
Kaynak: Evrensel