“Kayyumlar kadın düşmanıdır”

0 459
image_pdf

“Kayyumlar kadın haklarına dönük darbedir” diyen kadınlar yargılanıyor

Kayyumların ilk olarak kadın kazanımlarını vurduğunu söyledikleri için yargılanan kadınların duruşması 18 mart’a ertelendi,

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla 24 Ağustos’ta kayyumlara karşı eylem yapmak isterken gözaltına alınan kadınların ilk duruşması 18 Aralık’ta yapıldı.

HDP’li belediyelere yapılan kayyum saldırılarının ilk olarak kadın kazanımlarını etkilediğini ifade etmek üzere 24 Ağustos’ta Beşiktaş’ta bir araya gelen 22 kadın darp edilerek gözaltına alınmıştı. Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefetten haklarında dava açılan kadınlar savunmalarında kayyumların kadın kazanımlarına dönük saldırılarını tekrar hatırlatarak, kayyumlara hayır demenin suç olmadığını ifade etti.

Kadınların oy hakkı mücadelesi tarihini en başından itibaren anlatan kadınlar, 2016 yılında ilk gelen kayyum saldırılarıyla kapatılan 50 kadın kurumunu, kapatılan şiddet merkezlerinin nikah salonuna dönüştürülmesini hatırlattı.

 “Kayyumlar kadın düşmanıdır”

2019 yazında gelen kayyum saldırılarının ise kadınların en büyük kazanımlarından biri olan eş başkanlık sistemi gerekçe gösterilerek yapıldığını hatırlatan kadınlar kayyum saldırısının kadın haklarına dönük bir darbe olduğunu vurguladı.

Kayyumlara hayır demenin suç olmadığını söyleyen kadınların duruşması 18 Mart’a ertelendi.

24 Ağustos’taki basın açıklamasında, 2016 yılındaki kayyum atamalarının kadınlara verdiği zararı bizzat deneyimlediklerini ve 2019 tekrardan kayyumlar atandığında aynı sorunları yaşamamak için “Kadınlar olarak birlikteyiz” demek için bir araya geldiklerini aktaran kadınlar, okumalarına izin vermedikleri kayyum karşıtı açıklamalarını dava çıkışı okudu.

“Kayyumlar kadın düşmanıdır” diyen kadınlar adına açıklamayı Çağla Akdere okudu.

11 Eylül 2016’dan itibaren atanan kayyumlardan bildiğimiz gibi, ilk hedefleri kadınlar ve belediyelerin kadın birimlerini, kadınlara yönelik faaliyetlerini oldu. 2016’dan sonra kayyum atanan illerde 50’den fazla kadın kurumunun faaliyetlerine son verildi.  Kadın politikaları daire başkanlıkları kapatıldı. Alo şiddet hatları kapatıldı. Sığınak açma zorunluluğu bulunan belediyelerin zaten çok azında sığınak varken, mevcut sığınaklarda kapatıldı. Belediye kreşleri kapatıldı. 8 Mart’ta kadınlara verilen ücretli izinler kaldırıldı. Eşine şiddet uygulayan belediye çalışanlarına yaptırımlar kaldırıldı. Bu alanların kapatılmaları yetmedi, müftülüklere, Kuran kurslarına devredildi. Evlendirme daireleri, piknik alanları yapıldı. Şimdi de kadınların yönetime eşit şekilde söz hakkına sahip olmalarını sağlayan eş başkanlık sistemi kayyuma gerekçe sayıldı. Mardin Belediyesi’ne atanan kayyum ise, ilk olarak kadın daire başkanlığını kapattı.

Dün kadınların iradesini yok saymak üzere hareket eden kayyumlar bugün de aynısını yapıyor. Dolayısıyla kayyumlar yalnızca atandıkları illerde değil, her yerde kadınların kazanımlarına, kadınların özne olduğu yerel yönetim anlayışına ve ihtimaline darbe vurmuş oluyor.

Biz kadınlar Mardin, Van ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine atanan kayyumları ve giderek kalıcılaşan yerel demokraside sandığın anlamını ve kadınların iradesini ortadan kaldıran kayyum sistemini kabul etmiyoruz.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.