“İşçinin parasıyla patronları finanse etmekten vazgeçin”

0 176
image_pdf

Meclise sunulan teklif yasalaşırsa işçilerin Fon’da biriken milyarlarca lirası patronlara aktarılacak, işçiler ücretsiz izin uygulaması ile aylık 1.168 TL’ye mahkum edilecek, kıdem tazminatı fiilen gasp edilecek

AKP’nin COVID-19 nedeniyle çalışma yaşamında ek tedbirler öngören yasa teklifi TBMM gündeminde.

14 Temmuz 2020’de Meclise sunulan yasa teklifi ile COVID-19 nedeniyle çalışma yaşamında halen uygulanan bazı tedbirlerin yanında ek tedbirler alınması öngörülüyor. Hükümetin emek örgütlerinin görüşüne başvurmadan hazırladığı teklif ile işverenlere kolaylıklar işçiye ise yeni yükler getiriliyor.

İşçiye zorluk, patrona kıyak

Teklifin 2. maddesi, kısa çalışma ödeneği konusunda cumhurbaşkanına 31 Aralık 2020’ye kadar tanınan uzatma yetkisinin sektörel olarak da ayrı ayrı kullanılabilmesine olanak tanıyor. Ancak kısa çalışma ödeneği yararlanma koşulları zorluğunu koruyor. İşçinin son üç yılda 450 gün ve son 60 gün de aralıksız çalışma koşulu aranıyor.

Teklifin 3. maddesiyle İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarından işverenlere yeni teşvikler aktarılması öngörülüyor. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamasına tabi tutulan işçilerin normal çalışma düzenine dönmesi durumunda işverenlere (işçi ve işveren payı dahil) SGK prim desteği sunulacak. SGK primlerinin tamamı, brüt ücretin yaklaşık yüzde 35’i Fon tarafından ödenecek. Böylece İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarından işverenlere çok daha fazla kaynak aktarılmış olacak.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere halihazırda yüksek miktarda teşvik veriliyor. Bu teşvikler daha da artacak. Oysa Fon’un kuruluş amacı gereği işverenlere değil işsiz kalan işçilere kaynak aktarması gerekiyor.

İŞKUR’un son 3 yılda istihdamı artırmak adına 63 milyar TL harcamasına karşın aynı sürede istihdamın 3 milyon civarında azalması, işvereni teşvik etmenin dolaylı olarak işçiye katkı olduğu tezini de çürütüyor.

Teklifin 4. maddesi ise işten çıkarma yasağının ve ücretsiz izin uygulamasının 30 Haziran 2021’e kadar sürmesi için Cumhurbaşkanına yetki veriyor.

“İşçinin parası ile işverenlere teşvik verilmesi uygulaması artık sona ermeli”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yasa teklifinin işçiyi değil işvereni korumaya odaklandığını vurgulayarak bu politikaların ne istihdama ne de işçilerin yaşam koşullarına katkı sunduğuna dikkat çekti.

“Nakdi ücret desteği ile ücretsiz izin uygulamasının neredeyse bir yıl daha uzatılması işçilerin ayda 1.168 TL’ye mahkûm edilmesi, işçilerin fesih haklarını kullanamamaları ve kıdem tazminatlarını alamamaları anlamına gelmektedir” diyen Çerkezoğlu, işçinin parası ile işverenlere teşvik verilmesi uygulaması artık sona ermeli, COVID-19 döneminde işçilerin kısa çalışma ödeneğinden koşulsuz yararlanması sağlanmalıdır dedi.

Çerkezoğlu teklifin geri çekilmesi gerektiğini belirterek şu çağrılarda bulundu:

İşten çıkarma yasağı devam etmeli ancak ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir. Bunun yerine fesih yasağı döneminde işçiye kısa çalışma ödeneğindeki oranlar üzerinden ödeme yapılmalıdır.

Hükümet her fırsatta işverenleri koruma çabasından vazgeçmelidir. Meclis kapanırken adeta yangından mal kaçırırcasına gündeme getirilen ve işverenlere yeni avantajlar, işçiye yeni yükler getiren teklifin bu maddeleri geri çekilmelidir.

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.