Tutuklanan 3. Havalimanı işçileri hapishaneden mektup göndererek, “Bizler hiçbir şekilde suçlu olduğumuzu düşünmüyoruz. Hak istemek suç değildir. Asıl suçlu, biz işçileri insanlık dışı çalışma koşullarına mahkum eden İGA patronlarıdır” dedi
Kötü çalışma şartlarına karşı direnişe geçtikleri için saldırıya uğrayarak gözaltına alınan 3. Havalimanı işçileri ve İnşaat İş Sendikası yöneticilerinden 24’ü 19 Eylül’de tutuklandı.
Metris Cezaevi’ndeki işçiler yazdıkları mektupta yaptıklarının suç olmadığını belirterek “Asıl suçlu, biz işçileri insanlık dışı çalışma koşullarına mahkum eden İGA patronlarıdır” dedi.
Hattat Holding (HEMA)’ de 209 işçi daha ekonomik kriz bahanesiyle işten çıkarıldı. Çıkarılan 209 işçi, 52 günlük ücretleri, bayram ikramiyeleri ve sosyal hakları ödenmediği için işyeri önünde bekleyişe geçti.
Ekonomide yaşanan kriz nedeniyle iflas erteleme, borç yapılandırma ve kapıya kilit vurma gibi adımlar atan şirketler, işçi düşmanlığından da geri kalmıyor.
Bartın’ın Amasra ilçesinde madencilik faaliyeti yürüten Hattat Enerji ve Madencilik AŞ, 26’sı sendikasız 209 işçiyi ekonomik krizi gerekçe göstererek işten attı.
52 günlük ücretleri, bayram ikramiyeleri ve sosyal hakları ödenmeyen işçiler, işyeri önünde bekleyişe geçti.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yöneticileri, işyerine gelerek bekleyişteki işçileri ziyaret etti. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, “Krizleri, mali sorunları yaratanlar biz işçiler değiliz ve bunun da bedelini ödemek istemiyoruz. Biz bu sorunların bedelini iş akitlerimizin feshedilmesiyle ödüyoruz. Biz hakkımızı, hak ettiğimiz ücretleri istiyoruz” dedi.
GMİS heyeti, işçileri ziyaretlerinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile görüştü. Heyet, görüşmede yetkililerin sorunları çözeceklerini ve kendilerini bilgilendireceklerini söylediğini aktardı ve buna göre hareket edeceklerini söyledi.
Kentsel (Rantsal) dönüşüm çalışmaları kapsamında, Nuhoğlu İnşaat tarafından yapılan Yenitepe Projesi artan inşaat maliyetlerinden dolayı durdu. 900 işçi birikmiş alacakları ve tazminatları ödenmeden işten çıkarıldı.
2 Çocuk 1 işçiye mezar oldu
Karabağlar halkının ve meslek odalarının itirazlarına rağmen başlayan Yenitepe Projesi şimdiye kadar şantiye alanında yaşanan ölümlerle gündeme geldi. Şantiye yakınlarındaki evlerde oturan iki kardeş üstü açık bırakılan su dolu çukurda boğularak yaşamını yitirirken bir işçi de alınmayan iş güvenliği önlemlerinden dolayı iş cinayetine kurban gitti. Nuhoğlu İnşaat, vadedilen sürede konutları teslim edebilmek için hafta sonları ve 24 saat çalışma izni almıştı ancak alınan izin de yeterli olmadı.
Demir fiyatlarındaki artış etkiledi
Edinilen bilgilere göre artan maliyetten kaynaklı 2019 yılı için ayrılan bütçe de harcanmış durumda. Özellikle demir fiyatlarındaki artış bu kararın alınmasında etkili olmuş. Alt taşeron şirketler alandan ayrılırken şantiyedeki bine yakın işçiden geriye yüz civarında işçi kalmış durumda. Şantiyede sadece ince işçilik yapan işçiler ile mühendisler bulunuyor. Eldeki malzeme bitince ne olacağı belli değil.