Necmettin Giritlioğlu – “Yetki Belgesi Cebimde, Onu Al”

0 636
image_pdf

Türkiye’de işçi hareketlerinin tarihi, aslında büyük mücadeleler tarihidir. İşçi sınıfının kazanımları, hep parça parça yazıldığından dolayıdır ki, birçok önemli ayrıntı, önemli işçi önderi, hep unutulmakla karşı karşıya kalmıştır. Türkiye’de işçi hareketi, özellikle 1950-1970 yılları arasında önemli bir ivme kazandı. Bu süreçte yapılan eylemlerden, grevlerden elde kazanımların çoğu halen güncelliğini korumaktadır.

Sürecin doğallığında ortaya çıkan işçi önderlerinin, bu kazanımların elde edilmesinde büyük katkısı vardı. Bu önderlerden biri de, döneminin çok ilerisinde bir görüşe sahip olan Necmettin Giritlioğlu’dur.

1946 yılında, Ankara’da doğan Necmettin Giritlioğlu, lise’den atıldıktan sonra bir süre Halkevleri’nde kurslara katılır. Birkaç tiyatro oyununda yer alır. Askerlik sonrası ise 1967 yılında Ereğli Demir Çelik’te işçi olarak işe başladığında, DİSK’e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikasına üye oldu. Ereğli Demir Çelik İşletmeleri dönemi, Giritlioğlu’nun hayatında büyük bir değişime yol açtr.  O dönem kaldığı bekar lojmanlarında, Mahir Çayan’ın arkadaşlarından Bingöl Erdumlu ile tanıştı. 1968 yılında, TİP Ereğli ilçe sekreteri ve Maden-İş Gençlik Kolları başkanı görevlerini üstlendi.

1969 yılında, tarihe Kanlı Pazar olarak geçen protesto eylemine katılan Giritlioğlu, o miting sırasında gericilerin saldırısında hafif bir şekilde yaralanır. Aynı yıl, Ereğli Demir Çelik’te grev başlamıştır. Fabrika da yetkili olan Türk-İş’in Genel Sekreteri Halil Tunç, bu grev için, Necmettin Giritlioğlu ve Bingöl Erdumlu’yu kast ederek “biz bu grevi iki puşt yüzünden yaptık” diyecektir. Grev boyunca özellikle Necmettin, birçok şekilde hedef gösterilir ve grev, Türk-İş’in patron ile anlaşması sonrası bitirilir. Bu hedef göstermelere ilişkin o günlerde Giritlioğlu “Protokolü imzalayacağız diye, on gündür oyalıyorlar. Bu tavır, işçinin tansiyonunu düşürmek için bir taktik. Bakalım devran ne gösterir. Herifler bizi bit pazarında yırtık ceket satar gibi sattılar” diye yazacaktır.

Giritlioğlu aynı yıl işinden atılır  . Bu dönemde ise, Mahir Çayan ve arkadaşlarıyla tanışır. 1970 yılında, bir grup arkadaşı ile birlikte Zonguldak’ta Türk-Vietnam Dostluk Derneği’nin açtığı sergiyi basıp maden işçilerini bildirilerini dağıtırlar. Gözaltına alınır, işkenceli sorgulardan sonra tutuklanır ve Mart ayında tahliye edilir. Sonrasında Ankara’ya geçerek,  “Yalınayak İsmet” olarak bilinen İsmet Demir’in öncülüğünü yaptığı Yapı İşçileri Sendikasında çalışmaya başlar.

Aynı yıl içerisinde YİS’in Ankara Şube Başkanlığı’na getirilir. YİS bu süreçte hızlandırdığı örgütlenme çalışmalarıyla, İzmir Aliağa’daki rafineri inşaatında çalışan işçiler arasından önemli sayıda işçiyi bünyesine katarak, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi alır ancak bu yetkisi iptal edilir. Yetki, Türk-İş bünyesinde faaliyet yürüten Yapı-İş’e verilir. YİS bu sefer de aynı inşaatta çalışan tank işçilerini örgütleyerek, onlar adına toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi elde eder. O dönemde Ankara şube başkanı olan Necmettin Giritlioğlu ise İzmir’e gelir ve kongre sonra YİS’in Genel Başkanı olur. Sendika, Aliağa’da grev kararı alır ve 22 Ağustos 1970 tarihinde grevi başlatır.

Aynı gün, inşaata gelen Sovyet teknisyenler, işçilerin grev kararı aldıklarını söylemesi üzerine geri dönmeye karar verirler. Ancak bu sırada, fabrika önüne gelen aracın şoförü ve dönemin Minibüsçüler Derneği Başkanı olan Kazım Soyuncu içeri girmeye çalışır. Necmettin Giritlioğlu, aracı durdurmak için camdan içeri doğru uzandığında, çevresinde azılı bir anti-komünist olarak bilinen Kazım Soyuncu tarafından vurulur. Yere düşen Necmettin’in yanına ilk olarak Bingöl Erdumlu gelir. Necmettin’in son sözü ise, başlayan grev içindir; “yetki belgesi cebimde, onu al”

Ömrünü ezilenlerin davasına adamış büyük bir yürek durur şantiyenin önünde. Henüz 30’una varmadan binlerce işçinin güvenini kazanabilmiş bir yetenek yok edilir o gün. Şimdi, şantiyelerde on binlerce emekçi binbir zahmetle örgütlenmeye çalışılırken, onun gibilere öyle çok ihtiyaç var ki…

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.