Amerikan emperyalizmi neden Yemen karşısında geri adım attı?

0 20
image_pdf

Dünya halklarının baş düşmanı Amerika ile Yemen arasında ateşkes ilan edildi. Yemen direnişi karşısından geri adım atmak zorunda kalan yalancı Trump, ateşkesi “Husiler artık savaşmak istemiyor” diye manipüle ederek duyurdu ve Yemen’e saldırıları derhal durduracaklarını bildirdi. Umman Dışişleri Bakanlığı, kimin geri adım atmak zorunda kaldığını açıkladı.

Umman Dışişleri Bakanlığı, dün akşam (6 Mayıs), ABD ile Sana hükümeti arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu.

Anlaşmaya göre, taraflardan hiçbiri gelecekte birbirlerini hedef almayacak ve buna Kızıldeniz’deki gemiler de dahil olacak. Umman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, anlaşmanın seyrüsefer özgürlüğünü ve uluslararası ticari nakliye trafiğinin akışını garanti altına aldığı vurgulandı.

– MUTABAKATIN GAZZE’YE DESTEK KARARIYLA İLGİSİ YOKTUR

Yemen Silahlı Kuvvetleri Manevi Rehberlik Dairesi Müdür Yardımcısı Emin el-Ber’i, “Quds Network”e yaptığı açıklamada ABD ile varılan ateşkes mutabakatının ayrıntılarını açıkladı:

“Bizimle Amerikan rejimi arasında varılan mutabakat, Filistin davası ve Yemenlilerin çıkarına hizmet etmektedir. Çünkü Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Arap Denizi’ndeki Amerikan güçleri bizim askeri hedefimiz değildi. Onlar aslında İsrail gemilerini korumak için gelmişti. Ancak Allah’ın izniyle onları Aden’e kadar getirdik. Anlaşma, İsrail gemilerini korumamaları şartıyla kendi güçlerinin hedef alınmaması yönündeydi. Bu mutabakatın Gazze’ye verdiğimiz destek kararıyla ilgisi yoktur.

Amerikalılar bu mutabakata uyarak, İsrail ve İngiliz gemilerini Kızıldeniz ve Arap Denizi’nde koruma görevine müdahil olmamayı kabul ettiler. Bunun karşılığında biz de onların gemi ve güçlerini hedef almadık. Bu da Yemen’in Amerikan savaş gemilerine karşı gerçekleştirdiği saldırıların ne denli etkili olduğunu göstermektedir.

Yemen halkı, ne pahasına olursa olsun Filistin davasından ve Gazze’ye destekten vazgeçmeyecektir, çünkü Filistin’in düşmanı Yemen’in de düşmanıdır.

Yakında büyük sürprizler olacak; Siyonist varlık için acı verici askeri hedefler vurulacak. Onları bekleyen uzun ve zorlu aşamalar var. Şimdiye kadar attığımız füzeler yalnızca deneme amaçlı operasyonlardı. Elimizde büyük bir hedef bankası, askeri ve stratejik üsler bulunuyor.”

ABD NEDEN YEMEN KARŞISINDA GERİ ADIM ATTI?

Ensarullah ve Yemen ordusu, Suudi Arabistan-ABD koalisyonuyla on yıldır süren savaşta Suudi Arabistan, BAE, ABD, Ürdün, Fas ve Bahreyn’e ait yaklaşık 120 savaş uçağı ve İHA düşürdü; bunlardan 31’i ABD’ye aitti.

ABD’ye ait düşürülen uçak ve İHA’lar arasında 26 adet MQ-9 tipi insansız hava aracı, üç adet F/A-18F tipi savaş uçağı, bir adet UH-60M tipi helikopter ve bir adet V-22 Osprey tipi helikopter yer alıyor.

ABD Donanması, Yemen’e yönelik yeni saldırılarına 15 Mart’ta, aralarında Harry Truman ve Carl Vinson uçak gemilerinin de bulunduğu çeşitli gemilerin ve B-2 stratejik bombardıman uçaklarının katılımıyla başladı. Ancak Yemen altyapısına verilen ağır hasara rağmen bu saldırılar hiçbir sonuç elde edemedi ve İsrail nakliyesini yeniden canlandırma ve Yemen’in İsrail’e yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarını durdurma gibi belirtilen ABD hedeflerine ulaşamadı. Dolayısıyla Trump’ın Ensarullah’ın teslim olduğu yönündeki iddiasının aksine, ateşkes anlaşmasının oluşmasındaki en önemli neden, çok sayıda Amerikan uçağının düşürülmesi ve deniz ve hava filolarının Yemen’in İsrail’e yönelik saldırılarını önleyememesidir.

Özgür ve bağımsız bir halkın direnişi karşısında geri adım atmak zorunda kalan Amerikan emperyalizmidir. Şan ve şeref şanlı Yemen halkının ve Ensarullah’ındır.

Yaşasın Yemen direnişi!

Bir, İki, Üç, Daha Fazla Yemen!

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.