OHAL biterken, TBMM’ye OHAL’i kalıcılaştıran düzenleme teklifi geldi

0 488
image_pdf

OHAL kalkarken Meclis’e verilen teklife göre bakanlar, valilere ihraç yetkisi veriliyor, soruşturma açılan kişinin tüm ailesi izlenebiliyor ve OHAL’le sınırlı olan KHK’lerin süresi uzatılıyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL, 24 Haziran seçimlerinde AKP’nin propaganda aracı olmuş, 18 Temmuz’da OHAL’in kaldırılacağı açıklanmıştı. OHAL’in kaldırılmasına ramak kala Meclis’e sunulan teklif görünürde kaldırılan OHAL’i kalıcılaştırıyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, teklifte 2 yıllık dönemde çıkarılan ilk KHK’lerden, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kuruluş KHK’sine kadar düzenlemeler bulunuyor. Bu düzenlemelere göre OHAL süresi ile sınırlı olan KHK’ler geçerli olmaya devam ediyor.

Düzenleme ile kamu görevinden ihraç edilen, ancak iadesine karar verilen kişi “eski kadro ve pozisyonuna” atanması esas alınacak. Böylece KHK ile ihraç edilip KHK ile iade edilenler için yapılan yeniden atama usulü, komisyon kararı ile iade edilenler için de kullanılacak. Fakat ihraç edilen akademisyenler bu düzenlemenin dışında bırakılıyor. Akademisyenlerin hangi üniversiteye atanacağına YÖK karar veriyor.

Asker ve polisler ise mahkeme veya OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından işe iade edilse bile Milli Savunma Bakanı ya da İçişleri Bakanı’nın onayına takılabilecek. Onay çıkmaması halinde bu kişiler iki bakanlık bünyesinde kurulacak olan “araştırma merkezlerinde” istihdam edilecek. Ayrıca TSK’den ihraç edilen askerlerin rütbelerinin de karar tarihinden itibaren herhangi bir mahkeme kararı veya ek bir idari işlemin yapılmasına gerek kalmadan sökülebilmesinin de önü açılıyor.

Bakan “ihraççılar kurulu” kurulabilecek

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçi dahil Devlet Memurları Yasası’na bağlı tüm personelin ihracına ilişkin bağlı bulunulan bakanın onayı ile “ihraççılar kurulu” kurulabilecek. Kurulun teklifi üzerine memur veya işçi bakan onayı ile ihraç edilebilecek. Kamu kurum ve kuruluşu bir bakanlıkla ilişkili değilse amirin isteği ve atamaya yetkili amirinin onayı ile mümkün olabilecek.

Kamu personelinin ihracına ise bakandan “3 yıl süre ile” bakandan başlamak üzere amirleri karar verebilecek. Askerin ihracı için ise Milli Savunma Bakanı’nın onayı yeterli olurken Jandarma Genel Komutanlığı, Sahin Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli İçişleri Bakanı’nın onayı ile ihraç edilebilecek.

YÖK Başkanı’na ihraç teklif etme yetkisi

YÖK Başkanı’nın teklifi üzerine YÖK Genel Kurulu akademisyenlerin ihracı ise 3 yıl süre ile mümkün olabilecek. Üniversitelerdeki idari personelin ihracında ise rektörün teklifi ve üniversite yönetim kurulunun kararı bağlayıcı olacak.

Mahalli idareler personelinin ihracı için de vali tarafından belirlenen bir kurulun teklifi ve İçişleri Bakanı’nın onayı yeterli olacak.

Yargıya ayrı düzenleme

Mahkeme üyeleri, hakim ve savcıların ihraçları için ise yine 3 yıl süre ile farklı bir düzen öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu bir üyesinin ihracına salt çoğunlukla karar verebilecek. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu; bir Yargıtay Daire Başkanı ve üyesi hakkında ihraca karar verebilecek. Danıştay Daire Başkanı ve üyeleri, Danıştay Başkanlık Kurulu kararı ile ihraç edilebilecek. Hakim ve savcılar hakkında HSK Genel Kurulu’nca ihraç kararı verilebilecek. Görevlerine son verilenlerin silah ruhsatları ve pasaportları iptal edilecek.

İhraç edin yöneticiler iade edilse bile yönetici olamayacak

İdare kararı ile ihraç edilenler 3 yıl süre ile itirazda bulunabilirken, yeni düzenlemeyle ihraç edilenler, görev süresi hâlâ devam edecek olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvuramayacak. Yani yönetici pozisyonundayken ihraç edilenler, iade edilseler bile tekrar yönetici olamayacaklar.

İçişleri Bakanı’nın pasaport iptal etme yetkisi devam edecek

İçişleri Bakanı’nın pasaport yetkisi, 3 yıl süre ile devam edebilecek. İdare onayıyla ihraç edilen kişilerle, darbe ve terör suçlarından hakkında kovuşturma ve soruşturma işlemi yürütülenlerin pasaportları iptal edilebilecek. Ayrıca bu kişilerin eşlerinin pasaportları da iptal edilebilecek.

İletişim tespitleri toplanabilecek

İdari ve adli süreçleri yürütmekle görevli her türlü merci; yine 3 yıl süre ile darbe ve terör suçları nedeniyle haklarında adli işlem yürütülen kişilerin; hem kendileri, hem eşleri, hem de çocukları ile ilgili iletişim tespiti dahil her türlü bilgi ve belgeyi toplayabilecek.

 

image_pdf
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.